ING Software
ING Software

Из медија

Page Not Found

The page you were looking for could not be found.

Check the URL for errors.

Сазнајте шта други медији пишу о нашем клубу. Сазнајте занимљиве приче из славне прошлости клуба и информишите се о актуелним дешавањима. Позвани сте да на овој страни поделите са нама своје приче и сећања.

Опет има да се ори: “Куде је тај Ниш?”

pok

 

Screenshot_5

Вест (ни)је ексклузивна, али: Ивица Тончев, дугогодишњи успешан пословни човек на Западу, бивши председник ФК „Раднички“ и несуђени власник Фудбалског клуба Раднички из Ниша, врнуо се, што би рекли у Ниш и нишки клуб, потом, да не би упао у сукоб интереса, замрзао функцију, али не и намеру да „Раднички“ опет буде „Реал из Ниша“, да хара Евром, и да опет сви питају: куде је тај Ниш?


СведScreenshot_7ок: Зар Вам није било доста кад сте се, опет у Радничком, ухватили за врелу фудбалску столицу?
Ивица Тончев: Када је у питању “Раднички” морам признати да сам емотивно везан за тај клуб, јер сам са југа Србије тако да је већина одлука донета из уверења да стварно могу да помогнем клубу. Столица јесте “врела” али ја волим изазове. Лако је водити клуб у ком вам је дат плус на рачуну, треба се борити кад је тешко. Зато сам одлучио да поново дођем у Раднички.

С: Ако није тајна – зашто и који су Ваши основни мотиви? Осим, емотивних, наравно?
И.Т: Један од основних мотива је моје уверење да Ниш треба да постане најјачи фудбалски центар Србије, после Београда. И на томе ћу убудуће интензивно радити, пре свега, кроз развој омладинске школе фудбала, која ће бити расадник талената. Имамо традицију, али и талентовану децу, тако да ћемо пробати да кроз њихов спој учинимо Раднички европским. Такође, желео сам да учиним нешто и за свој крај и народ који заслужује да поново гледа европске утакмице у Нишу. Зато сам спреман да се борим за тај циљ.

С: Зар заиста мислите да може да се заради у Радничком?
И.Т: Не ради се о заради! Овде у фудбалу, у Нишу, у Србији, не може се зарадити никад!

ivica-toncev-1401742463-508565С: Па у чему је, онда, ствар? У српском инату?
И.Т: Није инат! Само желим да помогнем Нишу. Србија је централизована, све је у Београду…Ако у Београду свако предграђе може да има клуб, зашто га не би имао град од 300.000 становника на југу земље!?

С: Обећали сте да ћете “Раднички” увести у Европу? Колико је то реално, кад се у нашем фудбалу “све зна унапред”: “Звезда”, “Партизан”, “Војводина”…
И.Т: Искрено, ја не знам све унапред у нашем фудбалу. Јер, када бих знао не би ни било потребе да се учествује у такмичењу. Могу да говорим о својим очекивањима од фудбалера “Радничког”, која јесу – правац Европа. И остајем при томе. Уосталом, свако ко ме познаје зна да не дајем олако обећања. Рекао сам да очекујем да ће “Раднички” заиграти у Европи у наредне две године. Трудићу се да се то деси већ у наредној сезони, али прво морамо поставити Screenshot_8клуб на здраве ноге.

С: Врдате око “вечитих”?
И.Т: “Црвена Звезда” и “Партизан” јесу велика имена у нашем фудбалу, али то не значи да ћемо се предати пре било какве утакмице “јер се све зна унапред”. Тако нешто је неприхватљиво за мене. Такође, сигуран сам да се можемо ухватити у коштац са “Војводином”, “Напретком”, “Младошћу”, “Чукаричким”…

С: “Јагодина”, Вашег и мог пријатеља Драгана Марковића Палме, дошла је до Европе…била је победник Купа Србије и, ево, сад се бори за голи живот у Другој лиги Србије?
И.Т: Да, “Јагодина” је дошла до Европе и остварила велики успех играјући, рецимо, против “Рубина” из Казања и освојивши Куп Србије. То што се сад бори у Другој лиги је нешто друго, много фактора утиче на то. Уосталом, што не питате Палму, па он је и Ваш дугогодишњи пријатељ. Рецимо и “Месина” је не тако давно играла Серију А, па је данас у трећој италијанској лиги, или Лидс…

С: Ипак, вратили сте се?!
И.Т: У нишки клуб тренутно улажем оно што је највредније, пре свега себе и своје слободно време, којег, реално, имам јако мало. Али, ако ме питате – да ли се то исплати, не могу Вам на то одговорити?

С: Што бре, што би рекли ми са југа?
И.Т: Волим фудбал,и не гледам га кроз “исплативост” и новчаник. Уколико питате моју породицу верујем да знам и њихов одговор, они највише трпе због недостатка слободног времена и што ме “никад нема”. У сваком случају, због тога што волим фудбал не могу да ставим на вагу и измерим однос уложеног и добијеног, јер су те ствари немерљиве.

Screenshot_9С: Приватизација?
И.Т: Питање приватизације јесте значајно, и било би лакше када би ствари биле системски решене. Верујем да ће се ти односи ускоро бити дефинисати и очекујем да ће то додатно олакшати спортско руковођење и улагање у спорт.

С: Пошто код нас још није донет Закон о спорту, наравно и о приватизацији, исплати ли се уопше у овако недефинисаним односима, улагати у фудбал? Шта је суштина проблема са улагањем у фудбал?
И.Т: То што сви желе да не дају ништа, а да узму пуно! И што се све своди на лични однос.

С: А самоуправљање?
И.Т: О, тога има колико хоћете! Сви би да буду газде клубова! Кад сам својевремено, први пут дошао у „Раднички“, окупило се 50 или 100 ветерана и понашали су се као да је све око њих – њихово! Понашали су се као да је клуб њихов, и на основу тога тражили нека права…Самоуправљачка.

С: Свакодневно читамо, а најбоље сазнајемо из међусобних оптужби “вечитих ривала” колико држава гура новац “испод жита” у та два спортска друштва, најчешће без покрића, а друга спортска друштва диљем Србије се редом гасе?!
maxresdefaultИ.Т: “Црвена звезда” и “Партизан” су велика имена српског спорта. Немам ништа против да им се на разне начине помаже јер за њих навијају милиони наших грађана. Када се говори о гашењу спортских друштава верујем да треба бити креативан и упоран како би они опстали убудуће. Не може се очекивати да вам новац “падне с неба” и да ви глумите да водите клуб. То није реално. Ако неко жели да води клуб не може то да се своди на чекању помоћи од државе, већ мора да се више помучи и потруди како би покренуо клуб. Наравно да није занемарљива та помоћ, нити покушавам да умањим њен значај, јер јесте битна за функционисање клуба. Уосталом, свакако да очекујем подршку и друштва и државе како би Раднички кренуо ка европском путу. Посебно сам задовољан досадашњом подршком града Ниша клубу.

С: Читам у новинама да Вас “Ваша” “Црвена Звезда” дрибла и не исплаћује новац “Радничком” за трансфер Павкова?
И.Т: Жао ми је што смо дошли у ту ситуацију. Сви знају да веома поштујем “Црвену звезду”, али ја сам сад посвећен “Радничком” и мој задатак је да штитим интересе “Радничког”. Што би ми рекли: љубав је љубав, ал је сирење за паре. Због тога ћу наставити да инсистирам да “Звезда” испуни своје обавезе.

С: Да ли ћете морати на суд или ће “Звезда” према Вама, некадашњем челнику црвено-белих, да буде “дарежљивија”? “Звездин” рачун је у блокади, читамо, они настављају свакодневно да доводи нове играче, који после, кад оду из Звезде, кукају и туже некадашње велико спортско друштво?
И.Т: Покренули смо поступак пред Арбитражним судом ФСС тако да очекујемо да ће се то питање ускоро решити и да ћемо добити оно што нам припада. И ми можемо доводити играче на „лепу реч“ и где ћемо онда завршити? У још већим дуговима и каљању имена клуба. То нам није потребно. А и нисмо, “Звезда”. Још увек…

radnicki6С: Како је могуће, и којим новцем, куповати играче, а да је жиро рачун клуба истовремено у блокади?
И.Т: О другима, не бих. Али, ми у “Радничком” смо свесни да нам никакво мешетарење није потребно, јер бисмо отежали ситуацију.

С: И Вама у “Реалу са Нишаве” не цветају руже у каси, пре би се рекло да је пуна трња?
И.Т: Тако је, и зато смо ушли у преговоре са повериоцима, затражили њихово разумевање и одблокирали рачун. Дисциплински суд ФСС је такође у међувремену донео одлуку да можемо да региструјемо нове играче. У сваком случају трудимо се да послујемо домаћински, јер нам само тако могу веровати и повериоци и играчи који долазе у наш клуб. Играче доводимо играче, редовним путем, тј са одблокираним жиро рачуном.

С: Кад поменусте довођење играча, сетих се једне епизоде из Вашег претходног живота у “Радничком”. Довели сте, преко менаџера, валда неке Аргентинце (око који се тад дигла велика прашина, примедба уредника). Гледали смо, заједно, тренинг, била је киша, а они су само падали и ваљали се по терену…
И.Т: Сећам се, тада сам испричао виц – јел смо купили фудбалере, или ватерполисте?! Али, и Ви се сећате да су то били добри играчи, али су их остали из тадашњег тима, просто, бојкотовали…Кад су отишли направили су успешне каријере…

С: Има ли Град Ниш, пре свега, па онда Ви и Ваша управа, жељу да се као Дон Кихот борите с ветрењачама?
И.Т: Управа “Радничког”, заједно са градском влашћу, има жељу да победи, не да се узалудно бори са ветрењачама. Уосталом, то показује и сама чињеница да смо се одмах ухватили у коштац са свим изазовима, који су пред нама. Наш приоритет, и мислим да смо на добром путу да то урадимо, је да створимо квалитетан тим који ће да траје.

Surdulica-809x400С: Ви сте уз функцију председника ФК Раднички истовремено и политичар, народни посланик, саветник министра иностраних послова за безбедност…Да ли се то не коси са једним од начела – спорт спортистима?!
И.Т: Тачно је да сам политичар, али више нисам народни посланик, нити саветник шефа дипломатије, већ сам од децембра – државни секретар Министарства спољних послова. Обзиром да сам неколико дана раније постао председник Радничког, у међувремену сам испоштовао све законске услове и “замрзао” председничку функцију у клубу.

С: Вадите се – одмах?
И.Т: Не! То не значи да ћу окренути леђа “Радничком”, али јесам замрзнуо функцију. У сваком случају бићу уз клуб све време да му дам пуну подршку у складу са Законом о спорту. Не видим ничег спорног у томе што политичари воле спорт и боре се за клубове за које навијајају.

С: Избори за председника су за месец-два. Ово је, ваљда, први пут да Ваша социјалистичка партија НЕМА кандидата за председника? Колико је то добро за Дачића, а рђаво за СПС?
И.Т: Избори се ближе и став СПС је да не треба расипати гласове владајуће коалиције, већ да треба подржати премијера Александра Вучићау његовој кандидатури за председника Србије. Мислим да је улога СПС значајна поготово јер лично очекујем да премијер Вучић победи већ у првом кругу. Сматрам да то није рђава одлука ни за СПС, ни за Дачића. У овом тренутку то је рационалан и мудар потез.

С: Многи из СПС не мисле тако?
И.Т: Душебрижнике за СПС подсетио бих да ова странка има и имаће увек свој идентитет и гласаче. Уосталом, СПС на политичкој сцени постоји већ три деценије и преживела је током тог периода разне турбуленције.

1482499486-toncevivordprestoncevС: Маја Гојковић, председник Народне скупштине помиње и могућност истовремених и председничких и парламентарних избора?!
И.Т: Напишите: ванредних парламентарних избора неће бити! Али, да Вам одговорим и на претходно питање до краја. Знам на шта алудирате око позиције социјалиста, уколико би истовремено били и председнички и ванредни парламентарни избори. Мислите да би СПС био у “изнудици” и како би на једној страни подржавао Вучића, а на другој не би имао шта да пшонуди свом бирачком течу. Али, причаћемо о томе, кад дође време, сад ванредних избора нема и неће их бити!

С: И Ви сте често на мети таблоида. Да ли и Ви као и Ваше бројне колега-државни секретари имате ОГРОМНЕ приходе, безобразно велике, како се то каже, или “само” 85.000 динара, по закону?
И.Т: Ви ме бар дуго знате. Сећате да сам раније одбијао да из државне касе узимам и један једини динар. Данас, као државни секретар имам плату од 85.000 динара и то је оно што добијам из државног буџета. Обзиром да сам у политику ушао финансијски ситуиран то ми је довољно. Скоро две године сам се одрицао саветничке плате која је била виша од садашње за неких двадесет хиљада динара. Да ли други имају веће, или, како кажете, безобразне плате, то је више питање за оне који уређују регулативу која се односи на плате функционера и државних службеника. Ипак, треба бити објективан и рећи да у свим уређеним земљама високи званичници имају и вишеструко веће плате од просечних и да Србија није ни близу тим пропорцијама. Али такође сам свестан и како живи народ у Србији тако да је незахвално причати о томе колико би која плата требало да буде функционеру.

С: Сматрате ли да је нормално, а у Србији јесте, да државни секретари, чиновници у државним институцијама имају веће приходе од председника, премијера, потпредседника, министара, па и народних посланика?
И.Т: Суштински то није нормално, али такав је тренутно закон, који се, истина, може мењати. Поједини службеници носе велико бреме на својим леђима и у том смислу држава треба да их коректно плати да нам не би сви одлазили у консултанте, или да не би напуштали Србију.

ivica_toncevС: Једно од крунских обећања ове СНС-СПС власти је било – смањићемо број агенција! Тада, кад сте дошли на власт било их је, чини ми се, 67, а данас преко 120. Јел то та уштеда?!
И.Т: Не могу да кажем да сам детаљно упућен у ову проблематику. Рећи ћу само да се уштеда може огледати не само у смањењу броја агенција, већ и у смањењу неразумних трошкова и рационализацији рада генерално. Верујем да Влада у претходном периоду озбиљно смањила све непотребне трошкове и да се водило, али се води и даље, рачуна управо о штедњи.

С: Новине су пуне наводних препуцавања у СПС, чиме ћете пред народ кад, изгледа, да је СПС само прирепак напредне странке?
И.Т: У новинама има и таквих написа, али то није ни сада, нити је био, нити ће бити образац функционисања СПС-а. Чини ми се да новине често такве “вести” стављају на насловне странице, када им падне тираж, јер то продаје новине. То је просто тако и увек ће бити тако. СПС је равноправан партнер СНС-а. Чињеница је и да је СНС на последњим парламентарним изборима добио огромну подршку народа, и ми као коалициони партнер то свакако поштујемо. То не значи да смо нечији прилепак, већ бих пре рекао да поштујемо однос снага и да заједнички делимо одговорност за вођење државе пред којом су и даље бројни изазови пре уласка у ЕУ, за шта се сви заједно залажемо.

С: Одакле Вам идеја да се баш сви залажемо. Многи сматрају да ће се ЕУ, већ после избора у Француској срушити као кула од карата?
И.Т: Мислио сам на владајућу коалицију, извините…