ING Software
ING Software

Из медија

dfltweb1.onamae.com – このドメインはお名前.comで取得されています。

このドメインは、お名前.comで取得されています。

Сазнајте шта други медији пишу о нашем клубу. Сазнајте занимљиве приче из славне прошлости клуба и информишите се о актуелним дешавањима. Позвани сте да на овој страни поделите са нама своје приче и сећања.

Из медија – Тончев: Стварамо европски Раднички

viber image
Пише: Мирослава Милановић

Пише: Мирослава Милановић

У Паузи између два састанка Ивица Тончев, државни секретар у Министарству спољних послова прихватио је да са тешких политичких тема, пређе на оне ништа мање лаке, али далеко занимљивије – фудбалске.

Љубазан, опуштен ни налик већини политичара које свакодневно виђамо. Већ са врата пространог и лепо уређеног кабинета у Кнеза Милоша 24, почела је прича о најважнијој споредној ствари на свету.

С Обзиром да смо у Министарству иностраних послова, логично је да гледате снимак утакмице Ријека – Динамо. Ваља видети и шта комшије раде, али где је ваш Раднички?

- Утакмице Радничког није било на телевизији. Ми смо нашу јуче завршили, па да погледам меч из комшилука – уз осмех је рекао Тончев.

Не стижете да читате ни новине?

- Ево, Спортски журнал је први (показује нам домаћин на радни сто). Све извештаје са јучерашњих мечева сам прочитао, не само мој Раднички.

ivica-toncev-1401742463-508565За почетак разговора како да вас представим – као посланика, државног секретара у Министарству спољних послова, политичара или председника Радничког из Ниша?

- Као човека који воли спорт. Као Ивицу Тончева, председника Радничког са тренутно замрзнутом функцијом.

Због чега сте се вратили фудбалу, односно Радничком, кад имате много обавеза у министарству, странци…?

- Нисам од јуче у фудбалу, дуго сам већ присутан у овом спорту, то је моја велика љубав. Рођен сам у Нишу и подразумева се да волим Раднички, локалпатриота сам.

Вратили сте се у клуб у тешком тренутку. Практично сте га преузели на ивици амбиса, ко вас је „преварио“ да то урадите?

- Врло добро питање, Само бих вас исправио, Раднички није био на ивици амбиса, већ је прешао ту границу и отишао у понор. Даје клубу добро ишло не би Ивица Тончев био потребан Радничком. Ја увек идем тамо где је тешко.

Значи свесно сте преузели ризик?

Наравно. Знао сам шта ће се све дешавати и да ће бити потребно много труда, времена и добро организованих послова да би се Раднички дигао са дна и кренуо да функционише као нормалан клуб. Само одговорно и домаћинско опхођење према послу, односно организацији у којој радите даје резултат.

Да ли вам сметају приче да преко политичких веза „гурате“ и помажете Раднички?

Не желим да увредим никога, али зна се ко може, а ко не на место председника, односно ко води клуб. Види се јасно докле су ти бивши фудбалери довели Раднички. У Србији људи највише воле да критикују али дај да видим твоје решење или нешто више. Не може само критика без доказа. Бивши играчи који имају добре референце и плате у иностранству не желе и немају времена да раде у Србији, али су зато они са слабијом финансијском ситуацијом најчешће и највећи критичари. Узели би нешто, а ништа не би дали. Због тога и долазе. Као политичар могу само да изгубим и то много више од њих, пре свега драгоцено време, одвајам се и од породице, а индиректно стварам себи непријатеље.

Колики је дуг Радничког према држави и како планирате да вратите исти?

- Раднички из Ниша нема више дуг према држави, а био је око 50 милиона динара. Све обавезе смо измирили. Клуб не послује у блокади. Сада радимо као друштво које на време измирује обавезе према држави. Када то радиш, онда имаш право и да тражиш. Код нас у Србији су сви навикли да траже од државе, а да не испуњавају обавезе. Не само да нам је после дуго времена деблокиран рачун, већ је много важније што не видим да неко може да блокира Раднички.


 

 ПРИЈАТЕЉ СА ЂОКОВИЋЕМ

Иако има мало слободног времена, Тончев истиче да осим фудбала, стиже да прати и остале спортове.
- Волим Тенис и пратим Новака Ђоковића, а са његовим оцем Срђаном сам велики пријатељ. Радујем се сваком успеху нашег најбољег спортисте. Пратим и кошарку.
Играте ли фудбал са пријатељима?
- Дали сте ми добру идеју. Нисам скоро играо фудбал, а могао бих ускоро да организујем један меч за политичаре и пријатеље.
Биће отворено и за новинаре, таман да вас оценимо?
-Обавезно, ништа без медија.
Ко је најбољи спортиста у СПС?
- Не знам баш какви су спортисти. Знам да наш председник Ивица Дачић много воли спорт и баш све прати, био је и на челу неких клубова. У фудбалу су били Александар Антић, затим Бранко Ружић….


 

Како сте успели да вратите дуг, сви знају да је клуб био презадужен?

sp-toncev-mv_620x0- То је већ политика клуба коју не могу да откријем. Многи су ме исто питали. Они који помажу клуб, мислим на спонзоре и донаторе, можда не желе да се о томе јавно прича. Оно што гарантујем јесте да је све рађено у складу са законом и у нормалним оквирима.

Чини се да вам ова питања баш и не пријају?

- Искрено мало ме иритирају, јер радим, мучим се, трошим време и енергију и не волим сумње без разлога. Код мене је барем све транспарентно. Кад постоји нешто лоше нека се пише, није проблем, нека јавност види, али похвалите за добро урађен посао јавно да сви знају. Раднички ће сада сигурно функционисати као нормалан клуб.

Ко то све сумња у ваше искрене намере, нису ваљда само новинари?

Сви радимо у интересу народа је чувена реченица иза које се често крију – политичари, новинари, фудбалски радници, директори. Нека ти који сумњају и желе да ураде нешто у интересу народа, пријаве полицији ако имају било каква сазнања или сумњу. Они ће све то да испитају, а не овако да на сваки дан морам некоме да се правдам. Дај, да причамо и позитивно, не може само да се куди и говори ово није добро.

Где вас више критикују у Нишу или Београду?

- Свуда ме критикују (смех). Не знам зашто, можда, јер сам свој на свом и не дам на себе, али нисам ни свађалица. Не мислим да се тако нешто решава или постиже.

Шта се десило са оном тужбом против Црвене звезде за Милана Павкова, да ли сте добили новац?

-Биће боље да на то питање одговоре људи из Црвене звезде, али Раднички је добио тај спор. Чекамо новац. Први део од 200.000 евра требало је да нам уплате приликом потписивања  уговора, а 100.000 у јуну. Да не ширимо ту тему, али су они вероватно мислили да Правни факултет не постоји у Нишу, али на добру адресу су нас упутили. Не верујем да ће бити уплата пре јуна, међутим, тада ћемо добити новац у целости.НИСМО БРОЈ ДВА

Иако не воли унапред да прича о плановима клуба, односно пласману у Европу, Ивица Тончев је открио каквог би ривала волео да Раднички добије ако испуни циљу првенству:

- Волео бих доброг, јаког противника и да стигнемо што даље. Ми већ радимо на довођењу појачања. Са петорицом играча су преговори у завршној фази, прелазни рок намерно радимо раније. Раднички никоме неће бити број два или резервна опција. Обично се дешава да играчи цео прелазни рок јуре иностранство, а да им један или два домаћа клуба служе као други избор. Са Радничким не може тако. Или ћеш одмах бити у нашим редовима или нема ништа од сарадње.


Зашто сте јавно изашли са тим уговором?

- Зато што желим да буде све транспарентно. Нека знају и други играчи, тренери колики је трансфер. Сутра када тај неко буде одиграо слабо, сваки човек на трибини знаће колико је он плаћен. Ако неко добија хиљаду евра и направи малу грешку, није страшно, али не може онај са примањима од 15.000 евра, да се вуче као баба на терену.

Да ли су примања редовна у Радничком од вашег доласка?

- Плате су нам на време и увек од првог до петог у месецу. То није био случај раније, а и ретки су клубови који то поштују. Увек ће играчи тако добијати новац, док сам „замрзнути“ председник Радничког.

Када планирате да одмрзнете функију председника Радничког?

- Када не будем био државни секретар у Министарству спољних послова.

Шта подразумева  то „замрзнута“ функција?

- Не смем да се мешам у оперативни рад клуба.

Да ли ћете се мешати када Раднички изађе у Европу?

- Можда тада одлучим да поднесем оставку у министарству и будем само председник Радничког из Ниша.

Ко вам је тренутно највећи ривал за излазак на европску сцену?

- Напредак, Вождовац, Младост… мада у фудбалу нема лаких противника. Могли смо да имамо и више бодова али изгубили смо два бода у Нишу од Новог Пазара, јер су се играчи опустили. Играмо боље под притиском и на страни где морамо да пружимо Максимум него код куће са лакшим противницима.

Ко испада из Супер лиге?

- Добро је за српски фудбал што ће бити неизвесности до краја како у плеј-пфу, али и плеј-ауту. Свих осам клубова у доњем делу табеле могу да испадну, као што шест екипа горе могу да се боре за Европу. Звезда и Партизан за титулу.

Уколико се Раднички пласира у Европу шта ћете прво предузети, с обзиром да садашњим стањем стадиона не можете да конкуришете за међународне утакмице?

- Ако успемо да одемо у Европу, а то је у нишу циљ свих нас јер имамо много позитивне енергије мораћемо, прво да средимо стадион. Ту смо донекле хендикепирани, то нам је највећи проблем, све остале услове испуњавамо. Недостаје нам стадион за Европске утакмице, гостовања репрезентације.


МОЖЕМО ДА ИГРАМО КОД ПАЛМЕ

Стадион Радничког не испуњава услове за европске утакмице, да ли сте размишљали где бисте могли да играте ако успете да се домогнете међународне сцене?
- Можемо да играмо Европку код мог пријатеља Драгана Марковића Палме у Јагодини, појаснио је Тончев.


НАВИЈАМ ЗА БАРСЕЛОНУ

Овогодишње финале Лиге шампиона играће се у Кардифу, а Ивица Тончев већ најављује одлазак у главни град Велса:
- Идем сигурно у Кардиф, узећу неколико слободних дана у министарству. Навијам за Барселону и надам се да ће бити у финалу. Каталонци су ми омиљени инострани клуб. Ко ће им бити ривал није ми битно.


КОКЕЗА ДОБРО РАДИ
О Раду ФСС и Славише Кокезе Тончев је имао само речи хвале, а затим се осврнуо и на резултат А репрезентације:
- Надам се да ћемо остати први у нашој групи и пласирати се на Мондијал у Русију. То би из више разлога било добро за српски фудбал. Мислим да је Славиша Кокеза направио прави избор са селектором Славољубом Муслином. Сада нам је најважније да добијемо Велс у јуну.
Какву сарадњу имате са ФС Србије, конкретно са председником?
- Одличну. Кокеза добро ради, а богами у српском фудбалу има много посла. Успео је да доеде и председника УЕФА Александра Чеферина, у плају је изградња националног стадиона, репрезентација је на правом путу.


Видим да сте оптимиста, да ли већ сада можете да кажете „Европо стиже Раднички“?

- Не могу још. Било би некоректно према нашим ривалима, а знам да би кренуле и приче да постоје неке нерегуларности. Утакмица није добијена све док судија не одсвира крај. Боље је да се још мало уздржим од прогноза.

Можда Европа привуче и више публике на Чаир, нема на трибинама много народа, шта мислите због чега?

- Ниш је други град у Србији, огроман је регион и Раднички има своју публику. Када клуб буде имао резултат и заигра у Европи, када буде константно побеђивао у Нишу ће бити десет до 15 хиљада људи на свакој утакмици, јер народ воли добар фудбал. То је слика коју желимо да пошаљемо сутра у Европу. Не верујем да на другим теренима у Србији имају капацитет да доведу толико људи на стадион.

Да ли некада сугеришете тренеру Милану Раставцу ко би требало да игра, а ко не?

- Када имам времена одем на тренинг, али не мешам се у састав екипе и никада не причам о томе ко би требало 17159180_1440838299294069_6607378139270170706_oда игра, а ко не. Када бих то урадио аутоматски бих срушио ауторитет тренера. То су грешке многих људи у спорту. Када једном некоме кажете „уради како ти ја кажем“ истог момента сте га срушили. Никада нисам рекао Раставцу ко мора да игра и коју тактику да изабере.

Не мешате се у избор стартних једанаест,  али да ли тренеру намећете играче које бисте волели да доведете?

- Не радим то. Правим од Радничког клуб по угледу на евроспке. Нећемо да купујемо играче тако што ће ми неко рећи, он је добар, процедура код нас се зна. Прво се тренер и спортски директор изјасне, па онда скаутинг служба мора да одради свој део посла. Проверавамо затим да ли је тај играч заиста тако добар и колико је играо у том другом клубу. Паушалног довођења играча у Радничком неће бити.

Ваш рођени брат Новица је подигао практично Радник из Сурдулице са дна. Сада је председник региона источне Србије, док његов син Станислав води клуб. Како то изгледа када се састану председник Радничког, Радника и Региона Источне Србије?

- Показали смо недавно да између радника и радничког нема никаквог договора (2:1), али била је то јака, борбена и врло неизвесна утакмица до самог краја. Између осталог Радник води мој братанац Станислав, а ја сам „замрзнути“ председник.

Добро, када дође тај дан да играју Раднички и Радник, сигурно разговарате са братом и морате да се дотакнете утакмице?

- Не, никако не причамо о утакмици и тактици. То је велико ривалство, не само сада од нашег доласа, већ је и раније било тако, то је дерби југа.

Да ли покушавате да преко родбинских веза сазнате тактику Радника?

- Од мог доласка у клуб, тактика Радничког је јуриш на победу. О њиховој се и не распитујем.

Новица Тончев је председник Региона Источна Србија, да ли „преко везе“ тражите финансијску помоћ од њега?

Навикао сам да никада не тражим помоћ, нити је то у мојој природи. Радимо наш посао, а челници региона знају шта су њихове обавезе, баш као и ФСС. Чуо сам да је Раднички сада добио 100.000 динара за омладински фудбал. Хвала РИС и на томе, сигуран сам да би нам, као и осталима, дали и више да су имали – закључио је Тончев.