ING Software
ING Software

Vesti

Page Not Found

The page you were looking for could not be found.

Check the URL for errors.

Niški „samuraj“

DSC_0312

Ne dešava se često da fudbaleri iz daleke Azije igraju u timovima iz Srbije. Riota Noma je u Niš stigao iz Pljevalja, gde je naučio jezik, sa nadom da će mu dobre igre na Čairu otvoriti vrata nekog od evropskih velikana. Brzonogi 25-godišnji vezista je svojim prodorima veoma brzo postao jedan od miljenika navijača u Nišu. Kaže da mu podrška, koju dobija od navijača sa tribina, daje snagu da uvek igra na gornjoj granici svojih mogućnosti.

-Srbiju i Japan je nemoguće porediti. Radi se o dve potpuno različite kulture. Sviđa mi se srdačnost srpskog naroda, ljudi oko mene se trude da se osećam prijatno i kao kod svoje kuće. Velika razlika između naše dve zemlje leži u tome da se u Japanu živi ubrzano, dok se stvari u Srbiji odvijaju laganim tempom, baš kako mi se dopada – izneo je Noma za naš sajt svoje utiske o Srbiji, iako je o temperamentu našeg naroda sigurno dosta toga naučio i u Crnoj Gori.

I baš nas je zanimalo kako su njegovi najbliži reagovali kada je odlučio da Japan zameni Balkanom?

-Nije bilo problema. Porodica me podržava u svemu, a dobro znaju da sam imao veliku želju da igram fudbal u Evropi. Posle Crne Gore, napravio sam korak napred dolaskom u Radnički, borimo se za nastup u Evro takmičenjima, a to je sva motivacija koja je potrebna jednom igraču – prilično je Noma pojednostavio stvari.
Japanac kaže da se već odomaćio u Nišu, a najviše vremena provodi sa dvojicom saigrača koji su takođe u januaru stigli u Radnički…

-Najviše se družim sa Stefanom Ilićem i mojim cimerom Bojanom Zogovićem. Obojica su stigli kada i ja, pomažu mi da se priviknem na novi sistem rada i sjajni su drugari.

Trenutno jedino Nišlije mogu da se pohvale time da imaju „samuraja“ u svojim redovima, a u istoriji srpskog fudbala, pre Nome, još četvorica Japanaca su nastupala u Srbiji. Najpoznatiji je bio Takajuki Suzuki koji je igrao u Crvenoj zvezdi, a pored njega, u Radu je igrao Šingo Morita, a Keisuke Ogava i Šonei Okuno nastupali su u Slobodi iz Užica.

Noma je jednostavan momak, potpuno se posvetio sportu i ima veliku želju da uspe. Stoga za ovaj blic intervju kaže da ne pridaje mnogo značaja životu van fudbala…

-Slobodno vreme koje imam provodim u šetnji gradom, čitanju i gledanju filmova. Hranim se u restoranu, prija mi srpska kuhinja, mada neke specijalitete još nisam okusio…

A da li je okusio srpsku šljivovicu, želeli smo malo da se našalimo sa Nomom:

-Moram da Vas razočaram, ali nikada nisam probao ni japanski sake, pa tako ni srpsku rakiju

Sportista od glave do pete. Naš „samuraj“ Riota Noma…


radnicki - vozdovac 3Biografija:

Ime i prezime: Riota Noma
Datum rođenja: 15. 11. 1991
Mesto rođenja: Funabaši, Japan
Visina: 179 cm.
Pozicija: Ofanzivni vezni.
Klubovi: Meiji Uni, Rudar Pljevlja, Radnički Niš