ING Software
ING Software

Вести

ИВИЦА ТОНЧЕВ ОТВОРЕНО О РАДНИЧКОМ

prozivka 2

Рекордан број бодова (39) и високо четврто место на табели Суперлиге Србије обележили су јесен у Фудбалском клубу Раднички Ниш. Како Ивица Тончев, први човек клуба који је замрзнуо функцију председника најављује, оно најбоље је тек пред „Реалом са Нишаве“.

Тончев говори о разлозима за долазак у клуб, чему тежи Раднички под тренутном управом и још многим другим темама.

Дошли сте пре годину дана, колико се стање у Радничком данас разликује од оног које сте затекли?

Једини мотив да дођем у Раднички ми је био да покажем да се и ван Београда игра фудбал. Да и јужно од престонице живе људи који воле и поштују праве фудбалске вредности. Финансијски смо се консолидовали. Подсећам да смо по доласку у клуб затекли дуг већи од два милиона евра и ситуацију која је водила ка сигурном финансијском колапсу. Ипак, темељним и транспарентним радом и домаћинским пословањем увели смо клуб у мирну луку, а то се одразило и на саме резултате, који су јесенас били одлични. Иако сам председник са замрзнутом функцијом остао сам уз клуб као навијач, као неко ко жели увек да помогне Радничком и неко ко ће га увек бодрити– рекао је Ивица Тончев и истакао да тренутна позиција на табели није срећа:

Четврто место није срећа, већ резултат рада тима који је преузео руковођње клубом крајем 2016. године и који се лавовски бори да очува и сачува Раднички. Невероватно је да они који су урушавали клуб годинама сада тврде да им је „клуб у срцу“ и на све начине покушавају да умање значај тренутног руководства. Чињеница која се већини не допада, али је тачна, је да у случају да није дошло ново руководство клуб данас не би постојао на никаквој табели, а камоли да заузима четврто место. Сваки пут када је промењен тренер била је лавина напада на клуб и све је било представљено као да они то раде да би одбранили и спасили клуб. Питам се од кога? Од оних који су довели Раднички до четврте позиције? Морате признати да то звучи нелогично. Тренутно је рачун у блокади због крајње сумњивог потраживања бившег играча, показало се, не само на овом примеру, него и у другим да ти такозвани душебрижници клуб воле само до последњег динара. Убеђен сам да би се клуб борио за опстанак у лиги, у случају да се повуче садашње руководство. Од грађана Ниша не тражимо ништа више од поштовања за све оно што се ради како би „Реал са Нишаве“ поново постао понос свих нас. Мислим да је и Нишлијама сада више него јасно ко се бори за клуб, а ко против клуба – за лични интерес. Пред нама је период у коме мора да се обезбеди новац за припреме, играче, да се између осталог плати њихов смештај и нико не пита како се сналазимо за новац да би обезбедили да клуб нормално функционише. Често сам и свој лични новац давао како би обезбедио да клуб опстане. Нико није дошао у Раднички да се обогати, да је то мотив, отишао бих на друго место. Нити је неко дошао да нешто украде, јер и да жели нема шта. Већина чланова управе не прима никакву надокнаду за рад у клубу ,ни не пита за то, јер су свесни тренутне ситуације због блокаде.800x600_Radnicki-Pavkov-Golubovic-Jovanovic-Kovacevic-Aksentijevic-foto-Vanja-Keser

Амбиције у наставку сезоне?

Тренутно се налазимо на четвртом месту на табели, та позиција гарантује излазак на међународну сцену и јасно је да нам је амбиција да ту и останемо. То не значи да ћемо се фокусирати на одбрану четвртог места. Већ да ћемо се борити за сваки бод и нећемо се повући пред било којим противником. Даћемо све од себе да освојимо сам врх табеле. Створили смо добре услове, па ће стручни штаб и играчи моћи да се фокусирају искључиво на терен и испуњавање зацртаних циљева.

Значи ли то да Раднички пуца и на треће место?

С обзиром на то да имамо 39 бодова, а трећепласирани Спартак је сакупио 40, јасно је да можемо бити трећи. У серији смо од пет победа, а на почетку пролећног дела имамо повољан распоред тако да очекујем да ћемо ускоро заузети позицију иза Звезде и Партизана, где Раднички и треба да буде.

Ближи се прелазни рок, са каквим амбицијама Раднички улази на трансфер пијацу?

Одмах после меча против Радника у Сурдулици, који је био последњи у јесењем делу сезоне, ми смо прионули послу у потрази за правим појачањима. Не бих још увек износио имена, али могу да кажем да ћемо се трудити да се појачамо у свим линијама, а наглашавам да ће фудбалери који ће доћи бити врхунски, када се ради о условима српског фудбала. Списак жеља постоји и озбиљно радимо да сви они што пре задуже дрес Радничког. Што се тиче постојећег играчког кадра отишли су Немања Крзнаић, Никола Распоповић и Марко Томић. Нису ми се допале изјаве појединаца да ће прво тражити инострани ангажман, а да ће, тек ако га не пронађу, размишљати о доласку, односно останку у Радничком. Такви нам не требају. Нисмо ми последња рупа на свирали, нећемо никоме да будемо резервна варијанта. Хоћу комплетну екипу која ће отпутовати на припреме, а не да неспремне играче уигравамо у првих пет, шест кола и онда – заврши се првенство.

Раднички је напустио Милан Ђуричић, у јавности се лицитира о имену новог тренера?

– Мислим да је управа била толерантна према досадашњем тренеру Милану Ђуричићу. Он је јесенас привео посао крају, нисмо хтели да подижемо велику прашину. Уговор му је истекао, ни финансијски моменат ту није занемарив, а превагнула је жела да се, поред добрих резултата, остави нешто конкретно на Чаиру када је у питању тренерски кадар. Зашто ми не бисмо створили једног доброг тренера и подарили га српском фудбалу, па још када је реч о бившем репрезентативцу наше земље, добром човеку и познаваоцу фудбала. Дакле, јасно вам је, Бобан Дмитровић ће сасвим извесно, бити шеф струке у наредном периоду и то баш онај тренер који би требало да буде дугорочно, зашто не и вишегодишње решење. Уз неколико, наглашавам, врхунских појачања и подршку управе, моћи ће овај посао да изнесе до краја.

У случају да Раднички избори Европу, много се говори о стадиону на коме ће се играти. Хоће ли Чаир бити спреман за повратак у Европу?

– Ми смо и прошле године, у време док смо се против Младости из Лучана борили за четврто место говорили о овој теми. Нажалост, тада нам је Европа измакла у финишу првенства, али ми смо се припремали као да ћемо у њој играти на лето. Као што вам је познато, Чаир је градски стадион, није у власништву Радничког, али од доласка новог руководства у клуб, много смо учинили у адаптацији стадиона и обезбеђивању потребних услова у свлачионицама и новинарским ложама. Сматрам да наш стадион може да се доведе у ред, макар за прво коло квалификација за Лигу Европе, а верујем да ћемо у томе имати помоћ од града и извођача радова. Подсетићу вас да се стадион води као објекат у изградњи. Ми ћемо са наше стране учинити све да наши навијачи гледају европски Раднички у Нишу. Но, пре свега треба се посветити пролећном делу сезоне и обезбеђивању европске визе, а онда ћемо лако решавати проблеме и исправљати све недостатке.

Милан Павков је ове сезоне, један од најбољих стрелаца лиге, има ли Раднички снаге да га задржи до лета?

– Нисам баш сигуран да ће Павков отићи, борићемо се да га сачувамо. Он је имао обавезу да се појави на прозивци Црвене звезде, али ја не губим наду да ће се поново вратити у Ниш. Он је јесенас постигао 16 голова, други је стрелац лиге и не треба ни причати о томе колико би нам значио током пролећних борби за Европу.