ING Software
ING Software

Vesti

RADNIČKI POČEO OBELEŽAVANJE 95. ROĐENDANA

vecera 1

Fudbalski klub Radnički, ponos grada Niša, ove godine obeležava 95 godina svog postojanja, a zvanična proslava krenula sinoćnom svečanom večerom, koja je održana u restoranu “Svrljižanka“.
Za tih 95 godina Radnički je prolazio kroz razne faze. Bio je zabranjivan, osporavan, uzdizao se, padao, postao hit evropskog fudbala, pa ponovo pao, da bi u poslednjih godinu dana stao na noge, očvrsnuo na svim nivoima i krenuo krupnim koracima ka renesansi i izlasku na međunarodnu scenu.

U nadi da će ovaj jubilej biti ovekovečen velikim rezultatskim uspehom, u vidu plasmana u kvalifikacije za Ligu Evrope, rukovodstvo Fudbalskog kluba Radnički odlučilo je da na sve moguće načine promoviše klub i ponovo ga približi građanima Niša, jer je on bio i ostao simbol svog grada.

Rezultati ostvareni u Superligi Srbije pokazuju da je Radnički na pravom putu, a prvi korak u velikoj promociji kluba van terena bila je jučerašnja svečanost. Druženje u kojem su učestvovali čelnici grada Niša, članovi rukovodstva i stručnog štaba, bivši i sadašnji fudbaleri, novinari, sponzori i niški privrednici, imalo je za cilj podizanje svesti o značaju Radničkog za Niš i čitavu južnu Srbiju. Na ovom druženju su se evocirale uspomene iz slavnih vremena koja su iza nas, ali se i predstavio plan za još slavniju budućnost. Večera je imala i donatorski karakter, pošto su niški privredici, po svojoj volji, mogli da pomognu klubu i ojačaju njegov sponzorski pul.vecera 4

Ova svečanost je početak obeležavanja 95. rođendana Radničkog, a do kraja godine nas čeka još niz manifestacija i aktivnosti koje će uveličati ovu proslavu.

Domaćin svečanosti bio je vršilac dužnosti predsednika Radničkog Dragan Marković, koji je apostrofirao značaj našeg kluba za čitavu Srbiju.

-Radnički je brend Niša i Srbije i kao takav mora biti prisutan u svim poljima društvenom života. Ova večera je dokaz da smo veliki klub, koji ima odgovornost prema svima koji su uz njega. Prisustvo čelnika grada, kompletnog rukovodstva, legendarnih fudbalera koji su 80-ih godina prošlog veka proslavili Radnički u Evropi, sadašnjih fudbalera, stručnog štaba, novinara i istaknutih niških privrednika, govori da smo na pravom putu da vratimo Real sa Nišave tamo gde mu je mesto. Veoma sam zadovoljan odzivom na večeri, utisci su sjajni, a mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da promovišemo klub nizom društvenih aktivnosti. Uveren sam i da će naši fudbaleri nastaviti sa dobrim partijama u prvenstvu i da ćemo se u maju radovati izlasku na međunarodnu scenu- rekao je Marković.

Skupu se obratio i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

-Radnički i grad Niš su u neraskidivoj vezi i naša pomoć klubu će i dalje biti na najvišem mogućem nivou. Zadovoljstvo mi je kada na jednom mestu vidim ove ljude, koji su, svako na svoj način, utkali sebe u istoriju Radničkog. Pred vama su veliki izazovi, znamo da neće biti lako, a mi smo tu da vas podržimo. I sam sam pre nekoliko godina bio na funkciji predsednika Radničkog i moram da priznam da mi je to bio najteži posao koji sam obavljao- kazao je Bulatović.

Posebnu pažnju na manifestaciji izazvali su članovi čuvene generacije Radničkog, koja je 1982. godine igrala u polufinalu Kupa UEFA.

-Velika nam je čast što smo ovde sa vama i što imamo priliku da sa aktuelnim rukovodstvom i igračima evociramo uspomene na slavna vremena. Mi verujemo da Radnički ima svetlu budućost i da će sadašnja generacija u dogledno vreme dostići rezultate koje smo mi nekada ostvarivali. Od srca vam želimo da uspete u svojoj nameri i od leta igrate u Ligi Evrope- izjavio je kapiten najslavnije ekipe Radničkog Milovan Obradović.vecera 9

Zadatak da ispuni snove svih Nišlija dobio je mladi stručnjak Boban Dmitrović, koji odlično zna šta se od njega očekuje.

-Pripala mi je čast da iz mora trenera, iako mlad, predvodim Radnički ka cilju koji se zove Evropa. Do sada je osvojeno 39 bodova u Superligi, pomerene su neke granice, ali tek predstoji borba, jer smo postali „trn u oku“ svima onima koji su imali želju da nikada ne postanemo ono što ćemo postati. Moj prevashodni zadatak je da moju energiju i veru prenesem na igrače. Prezadovoljan sam kako su me fudbaleri prihvatili, tražim od njih da poštuju zahteve i dogovore, a odgovornost je na meni. Crta se podvlači posle 37. kola, budite strpljivi, a ja verujem da ćete biti ponosni na nas. Ja i fudbaleri imamo zajedničku želju, a to je da u godini jubileja pridružimo i naše slike fotografijama istorije Radničkog. Za kraj, zahvaljujem se predsedniku sa zamrznutom funkcijom Ivici Tončevu što je verovao u mene i što ima viziju kako da vrati klub tamo gde pripada- istakao je Dmitrović.vecera 3

Na kraju oficijelnog programa prisutnima se obratio Ivica Tončev, predsednik sa zamrznutom funkcijom u Radničkom, čovek koji je svojom pobedničkom energijom postavio ekipu na mesto koje joj pripada u srpskom fudbalu i koji i dalje je ostao uz klub i doprinosi u kreiranju evropskog Radničkog.vecera 5

-Vi znate da sam ja zbog moje državne funkcije morao da zamrznem svoj status u Radničkom, ali to me ne sprečava da budem ovde kao njegov najveći navijač. Kada vidim koliko ljudi je došlo na ovu večeru, dobijam još veću energiju da učinim sve što je u mojoj moći da pomognem ljudima koji čine rukovodstvo kluba da unaprede Radnički i postave ga u sam vrh srpskog fudbala. Ja sam rođeni Nišilija, iako su to mnogi pokušavali da ospore, i moja ljubav prema klubu je neizmerna. Smatram da je novo rukovodstvo učinilo puno u unapređenju Radničkog, a veliki posao tek sledi. Svi znate da je dug kluba, na dolaska ovog rukovodtsva, bio dva miliona evra, a da je sada smanjem na 800.000. Uz sve poteškoće oko finansija, stvoren je ozbiljan sastav, konkurentan svim timovima u Srbiji. Tokom zimskog prelaznog roka formirana je još jača ekipa, koja će ako sve bude kako treba obezbediti Radničkom nastup u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Moje mišljenje je da je Boban Dmitrović pravi izbor za mesto trenera, jer Radnički treba da preuzme odgovornost i kada je u pitanju trenerski kadar. Zašto mi ne bismo stvorili jednog dobrog trenera i podarili ga srpskom fudbalu? Pa još kada je reč o bivšem reprezentativcu naše zemlje i dobrom čoveku kao što je Dmitrović. Uveren sa da je baš on trener koji bi trebalo da bude dugoročno, zašto ne i višegodišnje rešenje. Uz kvalitetan rad i podršku uprave kluba, on će ovaj posao moći da iznese do kraja- rekao je Ivica Tončev. vecera 7