ING Software
ING Software

Vesti

dfltweb1.onamae.com – このドメインはお名前.comで取得されています。

このドメインは、お名前.comで取得されています。

OKUPLJANJE LEGENDI NA ČAIRU

radnicki 82

Na današnji dan, 7. aprila 1982. godine, Radnički je u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa UEFA pobedio nemački Hamburger sa 2:1.

I mnogo godina kasnije, ta pobeda i fenomenalna sezona u Evropi ostaje kao najveći uspeh Radničkog i jedan od najzačajnijih rezultata u istoriji jugoslovenskog fudbala.

Pred Nišlijama su te sezone redom padali Napoli, Grashoper, Fejenord i Dandi Junajted, da bi se moćni Hamburger u polufinalnom dvomeču ispostavio kao nepremostiva prepreka .

Koliko je taj rezultat bio izvanredan potvrđuje i činjenica da je Hamburger tih godina bio jedan od najkvalitetnijih timova u Evropi. Sa klupe ga je predvodio čuveni Ernst Hapel, a godinu dana kasnije, 1983. godine, Hamburger je postao šampion Evrope.

Na Čairu se danas okupila najbolja generacija u istoriji Radničkog, evocirala uspomene na slavna vremena, sa željom da aktueklna ekipa u narednom periodu krene njihovim stopama.

-Ta utakmica sa Hamburgerom bila je kruna jedne generacije, koja je postigla uspeh o kojem se i dan-danas govori kao o nečemu najlepšem što je ovaj klub doživeo. Pazite, taj Hamburger je tada bio najbolja ekipa u Evropi. Naravno, meni će taj meč ostati urezan u sećanje i zbog pobedonosnog gola koji sam postigao. Drago mi je da ponovo vidim svoje drugare i nekadašnje saigrače i nadam se da ćemo još dugo obeležavati ovaj neponovljivi uspeh našeg kluba- izjavio je tadašnji kapiten Radničkog Milovan Obradović.

Na legendarnu utakmicu se osvrnuo i jedan od najmlađih fudbalera Radničkog iz tog vremena Miloš Drizić.

-To je bila jedna nezaboravna utakmica. Stadion je bio prepun, mislim da je na Čairu bilo i više od 25 hiljada ljudi, svi su skandirali „Jugoslavija, Jugoslavija“ i klicali Titu. Takvo je vreme bilo. Ja sam tad bio najmlađi u ekipi, a imao sam najteži zadatak da čuvam čuvenog Horsta Hrubeša. Sećam se da mi je, dan pred duel u Nišu, trener Nenković rekao da veruje u mene, da sam brži i da više skačem od njega i da nema potrebe da ga fauliram, napomenuvši mi da će me zameniti onog trena kad načinim prvi faul. To mi i dan danas zvoni u ušima. Bili smo mnogo bolji na toj prvoj utakmici, imali još nekoliko šansi i da smo sa boljim rezultatom otputovali na revanš, ko zna kako bi se završilo. Ali, što više vremena prolazi, to više shvatam koliko je ono što smo mi postigli veliko- kazao je Drizić.

RADNIČKI-HAMBURGER 2:1

Niš, 7. aprila 1982. godine. Stadion Čair. Gledalaca: 25 000. Sudija: Luiđi Anjolin (Italija). Strelci: -1:0 Beganović 49. -1:1 Fon Hesen 55. -2:1 Obradović 75.

RADNIČKI: Milenković, Gavrilović, Obradović, Bojović, Vojinović, Drizić, Stojiljković, Đorđević, Nikolić (Stanković), Aleksić (Radisavljević), Beganović.

HAMBURGER: Štajn, Kalc, Groh, Jakobs (Đorđević), Jeronimus, Hartvig, Milevski, Fon Hesen, Hrubeš, Vemajer, Bastrup.