ING Software
ING Software

Vesti

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (11)

OKUPLJANJE LEGENDI NA ČAIRU

radnicki 82

Na današnji dan, 7. aprila 1982. godine, Radnički je u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa UEFA pobedio nemački Hamburger sa 2:1.

I mnogo godina kasnije, ta pobeda i fenomenalna sezona u Evropi ostaje kao najveći uspeh Radničkog i jedan od najzačajnijih rezultata u istoriji jugoslovenskog fudbala.

Pred Nišlijama su te sezone redom padali Napoli, Grashoper, Fejenord i Dandi Junajted, da bi se moćni Hamburger u polufinalnom dvomeču ispostavio kao nepremostiva prepreka .

Koliko je taj rezultat bio izvanredan potvrđuje i činjenica da je Hamburger tih godina bio jedan od najkvalitetnijih timova u Evropi. Sa klupe ga je predvodio čuveni Ernst Hapel, a godinu dana kasnije, 1983. godine, Hamburger je postao šampion Evrope.

Na Čairu se danas okupila najbolja generacija u istoriji Radničkog, evocirala uspomene na slavna vremena, sa željom da aktueklna ekipa u narednom periodu krene njihovim stopama.

-Ta utakmica sa Hamburgerom bila je kruna jedne generacije, koja je postigla uspeh o kojem se i dan-danas govori kao o nečemu najlepšem što je ovaj klub doživeo. Pazite, taj Hamburger je tada bio najbolja ekipa u Evropi. Naravno, meni će taj meč ostati urezan u sećanje i zbog pobedonosnog gola koji sam postigao. Drago mi je da ponovo vidim svoje drugare i nekadašnje saigrače i nadam se da ćemo još dugo obeležavati ovaj neponovljivi uspeh našeg kluba- izjavio je tadašnji kapiten Radničkog Milovan Obradović.

Na legendarnu utakmicu se osvrnuo i jedan od najmlađih fudbalera Radničkog iz tog vremena Miloš Drizić.

-To je bila jedna nezaboravna utakmica. Stadion je bio prepun, mislim da je na Čairu bilo i više od 25 hiljada ljudi, svi su skandirali „Jugoslavija, Jugoslavija“ i klicali Titu. Takvo je vreme bilo. Ja sam tad bio najmlađi u ekipi, a imao sam najteži zadatak da čuvam čuvenog Horsta Hrubeša. Sećam se da mi je, dan pred duel u Nišu, trener Nenković rekao da veruje u mene, da sam brži i da više skačem od njega i da nema potrebe da ga fauliram, napomenuvši mi da će me zameniti onog trena kad načinim prvi faul. To mi i dan danas zvoni u ušima. Bili smo mnogo bolji na toj prvoj utakmici, imali još nekoliko šansi i da smo sa boljim rezultatom otputovali na revanš, ko zna kako bi se završilo. Ali, što više vremena prolazi, to više shvatam koliko je ono što smo mi postigli veliko- kazao je Drizić.

RADNIČKI-HAMBURGER 2:1

Niš, 7. aprila 1982. godine. Stadion Čair. Gledalaca: 25 000. Sudija: Luiđi Anjolin (Italija). Strelci: -1:0 Beganović 49. -1:1 Fon Hesen 55. -2:1 Obradović 75.

RADNIČKI: Milenković, Gavrilović, Obradović, Bojović, Vojinović, Drizić, Stojiljković, Đorđević, Nikolić (Stanković), Aleksić (Radisavljević), Beganović.

HAMBURGER: Štajn, Kalc, Groh, Jakobs (Đorđević), Jeronimus, Hartvig, Milevski, Fon Hesen, Hrubeš, Vemajer, Bastrup.