ING Software
ING Software

Klub

Najveći sportski brend grada Niša i jugoistočne Srbije.

Tradicija duga preko 90 godina.

Osnovan 24. aprila 1923. godine.

Polufinalista kupa UEFA 1981/1982.

Stadion

Stari stadion Čair

Kao atraktivan rival, FK Radnički je od početka ’50-ih redovno bio domaćin u prijateljskim utakmicama ekipama iz inostranstva. U Nišu su gostovali Makabi, Grac, ASK Klagenfurt, a povodom otvaranja stadiona Čair, 28.septembra 1955. godine upriličen je meč sa ekipom Iraklisa. Zvanično je pušten u funkciju 1963. godine na mestu gde je nekada bilo trkalište, tada na periferiji grada. Gradski stadion Čair u Nišu je deo velikog kompleksa sportskog centra Čair, nalazi se u parku Čair i sastoji se od centralnog terena i dva pomoćna terena.

Stari stadion ČairUlazak Radničkog u prvu saveznu ligu izazvao je “gušenje” publike na Čairu

Centralni teren je dimenzija 105m x 70m sa atletskom tartan stazom ukupne dužine 400m. Dok je stari stadion bio u funkciji imao je 20,000 stajaćih mesta, kasnije je 2006. godine postavljeno 3,000 stolica za sedenje na zapadnoj tribini. Kompleks terena poseduje i dva pomoćna terena pored stadiona jedan je sa prirodnom a drugi teren sa veštačkom travom.

Stari stadion ČairStari stadion Čair

Duži vremenski period svlačionice za fudbalere su bile ispod istočne tribine stadiona, ali probojem Radničkog u Evropu početkom osamdesetih godina prošlog veka, stadion je doživeo prve veće rekonstrukcije. Onda je pokrivena zapadna tribina, napravljene lože na zapadu, instaliran moderan u to vreme razglas na zapadu od strane tadašnjeg giganta EI Niš, MIN Niš je uradio četiri reflektora koji su i danas u funkciji, a svlačionice i omladinska škola su ispod južne tribine. Početkom osamdesetih gradski stadion Čair u Nišu je bio moderan stadion na kom su se igrale utakmice kupa UEFA.

Od tog starog stadiona koji je poslednjih godina totalno bio ruiniran i predstavljao ruglo grada, treba da nikne velelepno zdanje novog stadiona koji je projektovao “Niš Projekt” koji će predstavljati jedan od najmodernijih stadiona u zemlji. Stari stadion je srušen početkom 2011. godine, i mnoge Nišlije sa setom su gledale kako pod naletom bagera padaju tribine fudbalske pozornice koja je ugostila mnoga evropska klupska imena. Stari Čair odlazi u istoriju i ne smemo da dozvolimo da se zaboravi šta se tu sve desilo i koliko je sreće i radosti Radnički doneo Nišlijama na starom Čairu punih 48 godina.

Novi stadion Čair predstavlja budućnost za grad, za Radnički, za nove generacije navijača i ljubitelja fudbala u Nišu, ali treba čuvati uspomenu na ono što je bilo i pisati nove stranice istorije.

 stadion Čair

stadion1

U Sportskom centru Čair, posle pripremnih i zemljanih radova, započeta je izgradnja betonskih stubova i konstrukcije istočne, južne i severne tribine. Tako će biti postavljen skelet za tri tribine stadiona Čair kako bi dalje bili nastavljeni građevinski radovi na izgradnji.

Rekonstrukcija stadiona ”Čair” započeta je radovima na istočnoj tribini koja nije u funkciji poslednjih 15 godina. Glavnim projektom predviđena je rekonstrukcija tribine na istočnoj strani za 6,966 gledalaca. Posle istočne sledi rekonstrukcija južne i severne tribine koje će moći da prime 9037 gledalaca, dok će zapadna tribina posle radova biti otvorena za 2154 navijača.

Za rekonstrukciju stadiona “Čair” izdvojeno je 925 miliona dinara. Rekonstruisani stadion moći će da primi 18151 gledaoca uz dodatne VIP lože sa 120 mesta kao i ložu za medije sa 50 mesta.

Niški stadion izgrađen je 1963. godine i u taj objekat nije ulagano poslednjih 30 godina. Posle rekonstrukcije niški stadion dobiće sasvim novi izgled i biće rekonstruisan po standardima FIFA.

Kod ulaza za gledaoce predviđeni su automati sa elektronskim čitačima karata a maksimalno vreme izlaska gledalaca je 8 minuta, dok su preporuke FIFA 10 minuta. Za sve sportske manifestacije na stadionu svaki gledalac mora imati svoje sedište koje je numerisano a raspored sedišta na tribinama zadovoljava standarde FIFA.

Prema standardima FIFA prostor za igrače, službena lica i medije biće na istoj strani i zato istočna tribina kao novoizgrađena koja to omogućuje postaje primarna. U novom prostoru biće smeštene svlačionice za oba tima i sudije, ambulante, VIP loža sa posebnim ulazom i liftom, prostorije za novinare i pres sala, kafe restoran, prostorija za antidoping kontrolu, sala za režiju i TV prenose, kao i poseban prostor za reportažna kola.

Kako to nalažu propisi FIFA, fudbaleri će autobusima ulaziti u prostor unutar istočne tribine, tako da neće biti mogućnosti da igrači imaju fizički kontakt sa navijačima. Takođe, poseban parking unutar tribina planiran je i za vozila sudija i delegata. VIP zvanice će imati svoj podzemni parking, što omogućava posetu i najviših državnih zvanica i gostiju.

Za igrače i službena lica predviđen je poseban pešački i ulaz za 2 autobusa za igrače. Sa parking prostora ulazi se u zajednički prostor, miks zonu, koji je povezan sa izlaskom na teren i salom za konferencije za novinare. Za igrače su predviđene dve iste svlačionice za domaću i gostujuću ekipu. Prostor za antidoping kontrolu sastoji se od 2 prostorije sa zasebnim sanitarnim blokom. Prostor za pružanje prve pomoći direktno je povezan sa miks zonom, odnosno terenom i parkingom sa vozilom prve pomoći.

Za predstavnike medija predviđen je poseban ulaz sa prijemnim odeljenjem gde se obavlja akreditacija svih predstavnika. Medijski blok ima sopstveni sanitarni blok. Iz ulaznog prostora prilazi se sali za pres konferencije koja je povezana sa miks zonom zbog intervjuisanja takmičara pre i posle utakmice. Pres sala može se koristiti i van vremena odigravanja utakmica i takmičenja. Za novinare je predviđena i posebna prostorija za rad i slanje izveštaja sa velikim brojem telekomunikacijskih veza. Za fotografe je predviđena posebna prostorija sa kasetama za smeštaj i čuvanje opreme. Projekat predviđa i mesto za reportažna kola za TV prenose sa prostorijom za režiju. U sklopu ovog prostora nalaziće se i kabina za upravljanje semaforom i razglasom i kabine za komentatore.

Posle izgradnje otvorenih bazena i rekonstrukcije hale ”Čair” kao i potpunom rekonstrukcijom stadiona u ”Čairu”, Niš će dobiti jedinstveni sportski kompleks. Izgradnjom svih ovih objekata Niš će obnoviti i završiti izgradnju kompletne sportske infrastrukture.

“”””