ФК РАДНИЧКИ

07.04.2019

ТОНЧЕВ: ТИТУЛА ИДЕ ИЗ БЕОГРАДА

НАЈВАЖНИЈЕ

Dnevni list “ALO”

„Смем сада да се опкладим с вама да ће у наредној деценији, од 2020. до 2030, три-четири клуба бити прваци државе“

 Не, српски фудбал не чине само Црвена звезда и Партизан. Тај мит морамо да разбијемо!

Одлучно, без страха што се упушта у (да ли?) борбу против ветрењача, на ово позива Ивица Тончев. Први човек Радничког из Ниша, овосезонског суперлигашког хита, у интервјуу за „Ало!“ истиче да зна пут до циља те мисије.

- Годину дана се залажем да се уведе финансијски фер-плеј у српском фудбалу, као што постоји у Француској, Енглеској, Немачкој... На Западу може да се потроши оно што представља реални приход. Не може више. Зашто то не уведемо? - пита Тончев.

Па може ли да се уведе?

- То је питање за ФСС. Морамо једном да средимо стање у фудбалу. Не могу Звезда и Партизан да буду фудбал у Србији, само они. Не, већ и Чачак, Врање, Ниш, Нови Сад... У целој земљи, у њеном најзабаченијем селу, као да постоје само два клуба - Звезда и Партизан. Тај мит морамо да разбијемо.

Како да се разбије?

- Титула мора да изађе из Београда! Зашто да се игра првенство ако се унапред зна ко ће бити првак? Зар сви остали клубови треба да се боре за треће место? У Бугарској је титула изашла из Софије, у Румунији Стеауа није првак већ неколико година и због тога није умро румунски народ, напротив, пуни стадионе. У Аустрији је Салцбург неприкосновен, у Хрватској се појавила Ријека, само код нас још траје то да титулу мора да освоји један од два највећа клуба. Не може дете рођено у Сомбору, Неготину, Босилеграду... да навија за Звезду и Партизан пре него за локални клуб. Коју снагу имају ти београдски клубови?

Привлаче ли вас? Како бисте реаговали да добијете позив да будете у управи једног од два великана?

- Ја сам локалпатриота. Све што бих могао да остварим у Звезди или Партизану, могу и у Радничком. И видећете, центри као што су Ниш, Нови Сад, Суботица... биће моћнији како се Србија буде приближавала Европи. И тај мит о постојању само Звезде и Партизана ће пасти у наредним годинама. Смем сада да се опкладим с вама да ће у наредној деценији, од 2020. до 2030, три-четири клуба освојити титулу у Србији. Успоставиће се финансијски фер-плеј, Звезди и Партизану ће бити много теже да дођу до трофеја.

Може ли Раднички већ ове сезоне до титуле? Последњи клуб који је успео да је освоји испред вечитих ривала, једини после распада СФРЈ, јесте Обилић с Арканом на челу 1998. године...

- Како да им Раднички узме титулу кад нам је буџет 1.200.000 евра? Од тих пара 20 одсто плаћамо стара дуговања, па заправо с милион евра треба да будемо прваци. Како? А они имају по 15.000.000 евра. Немам ништа против да имају буџете и по 100 милиона евра, али из реалних прихода. Нека зараде, па нека троше - поручује Тончев, коме је председничка функција на „Чаиру“ замрзнута због обављања функције државног секретара у Министарству спољних послова Владе Србије.

Колико Раднички дугује?

- Кад сам у децембру 2016. дошао, други пут, на чело Радничког, поставили смо три циља: консолидација клуба, излазак у Европу и стварање играча. И све циљеве, иако постављене за петогодишњи план, већ смо остварили. Дуг је био више од 3.000.000 евра, а данас је... Ма, ми смо милионери за Звезду и Партизан. Дугујемо 800.000, а они по неколико десетина милиона евра. Да Раднички има те паре, сигурно би већ био први! Даље, ево извињавам се својим навијачима, други пут идемо у Европу, а обећао сам да ћемо једном. И треће, створили смо Ранђеловића и продали га, Павкова смо продали... Сад имамо озбиљне понуде за неколико младих играча. Клуб је, дакле, консолидован, али ћу се и даље борити да буде фудбалски моћан. Док нисам дошао у Раднички, узимали су бодове на наплатној рампи. Долазили су у Ниш на ћевапе, да се прошетају... А сада им се тресу гаће. Само једном су ме победили на „Чаиру“ - Звезда, и то несрећно.

Како успевате да мотивишете фудбалера кад игра за десет пута мање новца од првотимца Звезде или Партизана?

- И сам се питам како успевамо. Како да натерам момка да игра за 30.000 евра годишње, кад његов колега у Београду има 35.000 за месец, а пре тога нигде није играо! Био је негде у иностранству, па се вратио... Ја сам радио у иностранству 25 година и знам да је 1.000 евра тамо већи новац него 1.000 евра у Србији. Значи, ако је тамо неки клуб дао играчу 200.000 или два милиона, а онда га се одрекао, можете ли да замислите колико тај вреди? Не вреди ништа. Хајде да се такмичимо на терену, а не да причамо ко колико зарађује.

Сметају ли вам приче да Раднички побеђује и непоштено? Сећамо се преокрета против Пролетера у Новом Саду...

- Зашто не нападају, на пример, Вождовац или Бачку, него их жале. У Србији или те нападају или те жале. И све је намештено, све је комбинација. Чим ми неко помене реч комбинација, с њим више не разговарам. Овде не верују ни да је Барселона случајно одиграла нерешено. Кажу, према мом јужњачком, „наместише га“. А ја бих поставио контрапитање: „Да ли ти паметњаковићи по друштвеним мрежема могу да ми кажу како се намешта утакмица?“. Значи, ја бих као председник морао да кажем спортском директору, па тренеру, а тренер би морао да пренесе најмање петорици играча. Десетак људи у старту би морало да зна. У Србији, хвала богу, кад неко зна нешто, оде у WЦ и одмах јавља. За два сата 2.000 људи би знало да је утакмица намештена. И онда, дође крај сезоне, ја више не желим једног од тих играча... Знате шта би рекао? „Добар сам био кад сам ти намештао“. Да будем његов роб цели живот, можда и моја деца? Постоји ли цена за то? За мене не.

Али, прича о намештању има...

- Те приче о Радничком демантовала је последња утакмица у Шапцу. За нас је била много битна у циљу наставка борбе за титулу. Да радимо то што причају, зар бисмо дозволили да одиграмо 0:0 с Мачвом? А имали смо две стопостотне шансе, Нома је промашио празан гол. И, шта сад? Знам да ће ово вашим читаоцима звучати невероватно, ја заиста не верујем у теорију намештања. Истина је да светске кладионице некад знају да оптуже Србију. Ако већ толико губе на нашој лиги, жале се, причају да смо ми Срби лоши, као што смо увек за њих, зашто нас не избаце из понуде? Ево, молим их да то ураде. Али, они неће, него нас нападају да би воз можда у некој другој држави прошао неопажено. Клубови од кладионица немају ништа, а оне на нама зарађују.

Резултати Радничког се ипак омаловажавају...

- Јесмо ли победили Партизан у Хумској? Јесмо. И Војводину у Новом Саду. Победили смо и Чукарички у Нишу, дакле, све директне конкуренте. Од Звезде нисмо изгубили код куће. Ни од Макабија летос нисмо изгубили на „Чаиру“, је л' и то било намештено? Прави љубитељи фудбала треба да цене ово што ради Раднички. Свако треба да поздрави то што неко даје своје паре и не дозвољава да се злоупотребљавају, већ је све транспарентно. Небитно је да ли се зове Ивица Тончев. Уместо тога причају: „Он има неку корист, нешто краде“. Не, може да се ради и без крађе. Даље кажу: „Ми волимо фудбал, ми смо спортска нација“.

Зар нисмо?

- Пре месец дана сам био код куће у Бечу и са сином ишао на утакмицу Рапид-Салцбург. Такмичарског мотива баш и није било, међутим, стадион пун. Четири-пет хиљада само у ВИП ложи, а на „Чаир“ дође толико на утакмицу од великог значаја. Притом, тамо плате улазницу 50 евра, а ја овде ставим цену 100 динара и не напуним трибине. Како онда воле фудбал? Ако је из Ниша, или с југа Србије, и воли фудбал, мора да дође и бодри Раднички.

Ако је титула далеко, може ли Раднички да освоји Куп Србије? Морао би да буде бољи од Партизана у полуфиналу, па евентуално од Звезде у финалу...

- То би био први домаћи трофеј у историји Радничког и наравно да би све нас у клубу обрадовао. Међутим, биће тешко... Уколико ипак успемо, Србија би то морала да цени - закључује Ивица Тончев, челник нишког суперлигаша.

 

 

Дуел с братом ствара ми страх од злих људи

На питање да ли му је драже да Раднички победи Звезду или Партизан, или можда сурдулички Радник, клуб свог брата Новице, Ивица Тончев вели:

- Раднички жели да победи сваког. Значи, мени је исто да ли ћемо да савладамо Звезду, Партизан или мог брата. Играчима, нормално, није, јер им је теже да победе београдске тимове, него Радник. Што се тиче дербија југа, а то је био и пре мене и мог брата, увек је напето. А мени ствара страх од злих људи. Прошле сезоне, одмах по завршетку, почеле су оптужбе по мрежема: „Наместили су 2:2“. А нама је та утакмица донела много проблема јер смо упали у резултатску кризу.

 

Србија их створила, а сад неће да играју

Да је председник ФСС-а Тончев би, уверава, знао како да реши спор између селектора и побуњених играча.

- Не бих дозволио да било који фудбалер изјави онако нешто. То што су говорили није против Савеза, Кокезе, Крстајића, него против Србије. А то нико не сме да ради. Репрезентација није приватна, него државна. Фудбалерима није посао да дају изјаве, него да играју. А селектор има одговорност за резултате. Своју функцију ставља на коцку позивањем ових 18 играча, а не оних. Увек ће бити да је неко позван, а неко није. Сад је у Србији пракса да ко није позван, може да прича. Е, не може. Може да чека и воли државу. Ниједан од њих није почео у енглеској петој лиги или шпанској четвртој, па напредовао, него је играо овде, у Радничком, Чукаричком, Војводини... То је плаћала држава Србија.

 

Европа на „Чаиру“

Раднички на нишком стадиону „Чаиру“, и даље незавршеном, може да одигра три кола квалификација за Лигу Европе. Засад не и последње, плеј-оф.

- Убрзо ће се наставити реконструкција. Одмах по завршетку сезоне. Председник Вучић је обећао да ће се градити стадиони по Србији и наш је у тим плановима. Ма, да ми прођемо то треће коло, у плеј-офу је већ лутрија. Прошле године на жребу сам се уверио да срећа има удела 50 одсто, других 50 иде на квалитет тима. А евентуални улазак у групну фазу би био један од највећих успеха српског фудбала, не нишког. Јер, бити тамо с буџетом од 1,2 милиона евра...

 

 

О СЛАВИШИ КОКЕЗИ

 

Добро води Савез

 

- Кокеза добро води Савез. Не доносим суд на основу нечега, већ само признајем резултате. ФСС и Кокеза су одвели Србију у Русију и крај, нема дискусије. Могао је Кокеза овде да уради не знам шта, али да репрезентација није отишла на Светско првенство, био би лош председник. Је л' тако? Чињеница је и да смо добро одиграли Лигу нација и да смо добро стартовали у квалификацијама за ЕП. За мене, то је мерило рада ФСС-а, председника, селектора, целе организације.

 

О ЗВЕЗДАНУ ТЕРЗИЋУ

 

Свака част за резултате, али није најбољи оперативац

 

- Сарадња с Терзићем је чисто поштовање. Кажете да у Србији важи за најбољег фудбалског оперативца? У Србији то „најбољи“ је најкоришћенија реч. За кафић, ресторан, хирурга... За мене би био најбољи онај који би освојио Лигу шампиона. Не могу да кажем за господина Терзића да је најбољи, али у Црвеној звезди, институцији, он има резултате.

 

О ДРАГАНУ ЏАЈИЋУ

 

Легенда

 

- Џајић је мој велики пријатељ. Легенда српског фудбала.

 

О НЕБОЈШИ ЧОВИЋУ

 

 

- Велики радник, велики човек. Кад нешто ради, не стаје, гура, гура... И има резултате.

 

 

НА ПРВУ ЛОПТУ О ПОЛИТИЦИ

 

Опозиција би претрпела тежак пораз на изборима

 

Како оцењујете нашу опозициону сцену данас?

- Не постоји. Васпитан сам да се на власт долази изборима. Ако неко нуди изборе, а ти не желиш, не знам шта заправо хоћеш. Шта значи то, изађу на улицу и кажу: „Мени се не свиђа власт, не свиђа ми се председник државе који је директно биран, хајде да га мењамо“. Србија мора да иде напред, а не назад.

Можете ли да разумете то што су наши опозиционари можда и јединствени у свету по томе што не желе на изборе?

- Кажу, желимо фер услове. Шта није фер? Нигде у свету опозиционар не прича на телевизији да не ваља ништа у држави, да не ваља председник... Сутра да буду избори, или за шест месеци, ова власт би добила убедљивом већином.

Како гледате на протесте који се недељама одржавају у Србији?

- Види се да су не у благом, него осетном слабљењу. Протести никад нису донели добро, па неће ни сад.

Из Приштине сваког дана стижу нове провокације. Шта Србија треба да ради?

- Провокације стижу годинама. Председник Вучић маестрално ради на том проблему. У свету је створена другачија слика о Србији и сада је албанска страна у много слабијем положају него пре неколико година или пре 2012. Албанци морају да разговарају са Србима.

У последњих 13 месеци, показује статистика, 13 земаља повукло је признање Косова, а ниједна нова земља га није признала. Имамо ли разлога за оптимизам да ће се таква ситуација наставити?

- Србија ће изаћи као велики победник. За нас је најбоље решење, на којем ради комплетан државни врх с председником Вучићем на челу, које ће бити трајно, а на основу којег ће Србија бити победник. А албанска страна се неће осећати као велики губитник. И да онда Србија крене снажно напред ка Европи, да се бавимо породицом, економијом, фудбалом наравно...

Најављује се стално отварање нових амбасада Србије по свету, шта се дешава са тим?

- То је дуг и тежак процес. Да би се отворила амбасада било где, потребне су године. Све што је најављено, биће отворено, само треба времена...

 

 

КОМЕНТАРИ 0

Сва поља су обавезна.

резервација карата

резервишите вашу карту!

Пoсетите сајт и резервишите карту за ваш омиљени клуб

Ticketline

званична брошура клуба

преузмите нашу званичну брошуру

Сазнајте информације о клубу!

Брошура

ГЛАВНИ СПОНЗОРИ

МЕДИЈСКИ ПАРТНЕРИ

СУПЕР ЛИГА СРБИЈЕ