ФК РАДНИЧКИ

07.07.2019

Ивица Тончев најављује револуцију у функционисању клуба

НАЈВАЖНИЈЕ

(Спортски Журнал)

Ивица Тончев из нишког Радничког најављује радикалне мере у организацији клуба и остварење јединственог пројекта

На Чаиру овог лета почиње револуција српског фудбала

Више неће бити места за импровизацију, радиће се студиозно и ствараће се будућност која ће фудбалу Ниша и Србије донети нови и посебан квалитет, каже „замрзнути“ председник клуба из Ниша

НИШ – За само неколико дана, наредног четвртка, нишки Раднички започеће нови циклус играња на међународној сцени, у квалификацијама за Лигу Европе. Одмах после тога почеће и државни фудбалски шампионат Србије. Пред изузетне изазове и велике обавезе, први човек клуба са Чаира Ивица Тончев најављује много новина, неке које ће, како сам каже, изненадити спортску и фудбалску јавност у нашој земљи.

-Све што се већ од данас буде радило у Радничком и на Чаиру биће у правом смислу речи револуција фудбала, не само нишког, већ и српског, а из простог разлога што смо одлучили да прекинемо сваки вид импровизације, каква је до сада често била и, самим тим да као и највећи број реномираних клубова у Европи и свету и најбољи у нашој земљи радимо за будућност. Никако од данас до сутра, већ на дуже и сигурније стазе. Нешто слично, како је то било крајем осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог века на тадашњој Маракани и у нашем најтрофејнијем клубу Црвеној звезди... У плану је стварање базичне основе од 14 до 15 младих фудбалера, не старијих од 24 године, од који ће се, уз искусније у нашем тиму, одмах кренути у стварање једног полетног, моћног и озбиљног састава и који ће кроз годину и по до две бити најбољи и најквалитетнији у Србији. Тренутно сада имамо више од половине од планираних талентованих, врсних и веома квалитетних фудбалера попут Алексе Јовановића, Бондаренка, Чумића, Батровића, младог Станковића, Стефана Ђорђевића, Стевановића, Макарића, Ћирковића и омладинског репрезентативног голмана Стефана Илића. А већ наредне зиме њима ће бити природати нови, још десетак њих, како би крај сезоне 2019/2020.године дочекали са том здравом и перспективном, али великом групом фудбалера који ће у правом смислу речи представљати будућности нишког и сршпског фудбала. Са таквим саставом јуришаћемо на шампионску титулу у Србији, моћи ћемо много озбиљније да наступамо на међународној сцени и на тај начин промовишемо и српски и нишки фудбал, али и да допринесемо да се о Нишу и нашој земљи ипак са више респекта говори у највишим врховима европског и светског фудбала. Одмах морам да истакнем да сви играчи на које сада рачунамо, али и који ће на зиму стићи на Чаир, ни под којим условима, ма колико евентуално били повољни, неће у периоду стварања квалитетног тима и дужег играња заједно бити на продају. А после, када остваримо свој циљ и створимо шампионски састав и када уз наш квалитетан и успешан тим буду на сцену ступали нови млади и још талентованији играчи, јер је овај део Србије највећи расадник изванредних фудбалера, другачије ће се гледати и на Ниш и на Раднички, другачије ће се планирати...

Колико се планира стварни ослонац на домаћу, нишку омладинску и уопште школе младих, како се може спречити одлив талената који су претходних година и деценија био невероватно велики?

-У нашем плану ја потпуна контрола да се тако изразим тржишта младих и фудбалских талената у целој Србији, посебно на њеном југу и југоистоку. Нећемо само акценат бацити на наше погоне младих, већ и на целу ову српску територију на којој ће наши тренери, скаути, у сваком тренутку знати имена и презимена оних који ће једнога дана и у сениорској конкуренцији бити стубови клубова у околини и пре свега наравно у Радничком. Истовремено јачаћемо и ширити нови стручни рад јер су нам у клубу поред људи у стручном штабу потребни тренери ствараоци и они који ће, као и наша управа и сви на Чаиру радити плански и на дуге стазе. Мислим да не треба посебно истицати и понављати да је својевремено, управо пред и у време постизања највећих разултата у својој историји, у Купу УЕФА, нишки Раднички био средина у којој су играли фудбалери из свих крајева овог дела Србије – од Врања и Бујановца, преко Лесковца и Прокупља, Куршумлије и Алексинца, до Крушевца и Лознице и Ваљева, Прибоја, Пријепоља и Новог Пазара, као и Зајечара, Пирота, Неготина, Књажевца и Кладова. Као и што је Ниш буквално био центар развоја фудбала у којем су своје место имали и у њему пуу афирмацију стекли многи врсни фудбалери из Црне Горе, а један део њих успео да се у то време старе СФРЈ избори и за репрезентативни дрес Југославије.

Има ли Раднички уопште снаге, кадрове, средства и, оно што је набитније, основу за нешто тако?

-Ја ту немам никакве дилеме – оно што имамо је вредно и мора да буде још вредније, а оно чега нема морамо да створимо и да чувамо, да дограђујемо и надргађујемо. Овде је реч о планском и изузетном пројекту за један много дужи период. Нема овде трке на 100 или 200 метара, није реч о спринтерским и дисциплинама на кратке стазе. Раднички од овог лета креће у маратонску трку, у нешто дуготрајно и што једино, ако се на све тако буде гледало, може да донесе успех, квалитетан резултат, висок пласман у домаћиом српским оквирима и, свакако, оно што је посебно и наша амбиција и циљ, излазак на међународну сцену на којој ће нишки клуб бити стално и сваке године учесник једног од најквалитетнијих европских такмичења.

Колико сте задовољни учињеним у прелазном року овог лета? 

-После свега рећи ћу да сам презадовољан. Иако је током паузе између две сезоне било много саплитања, много покушаја да нас други клубови спрече или онемогуће да се појачамо, успели смо да доведемо на Чаир све што нам је требало. Још увек ми није до краја и потпуно јасно шта су желели наши ривали отимањем играча, спречавањем свих нас у Радничком да преговарамо и разговарамо са слободним фудбалерима на тржишту. У једном тренутку сам помислио да се поједини клубови, а у тим срединама добро знају о чему и о коме говорим, више брину како нас да спрече, него себе боље да организују и појачају. Непрестано се, а то није могло да се сакрије, у српским фудбалским круговима говорило како је Раднички на ивици пропасти, да је наш клуб без перспективе и да нам се лоше пише. Није ми познат тај анимозитет који су неки покушали да створе. Очигедно је да су наш прошлогодишњи излазак у Европу, као и овогодишње освајање вицешампионске титуле и нови пласман у квалификације за Лигу Европе многима трн у оку, да многима Раднички смета, многе сврби наш историјски и рекодни успех, па су покушали да нам се због тога свете. Кажем покушали, али ипак нису успели. А на фудбалским теренима ћемо свима доказати да је тај њихов покушај да нас оспоре или зауставе био један обичан „пуцањ у празно“. Поново ће Раднички бити међу најбољима и најбољи, много бољиод свих њих, без обзира које су тренере и играче ангажовали, и без обзира шта су о нама причали.

На крају, а пред почетак поменутих квалификација за Лигу Европе, шта очекујете сада када се зна ко ће са тренерске клупе водити Раднички, са којим ћете играчима у нови поход на европској сцени?

-Прво бих истакао да на Чаиру већ радимо под слоганом „Оно што се фудбалерима и навијачима обећа, то мора да се оствари“. Из тог разлога, и свакако уз оптимизам који стално носим у себи, рекао бих да смо не само искуснији за прошлогодишње играње у Европи, него и спремнији у сваком смислу за нова искушења. И решени и кадри да остваримо своје амбиције, које, дефинитивно, нису мале. А то је да Радничком донесемо боље и квалитетније игре, успешније резултате, већи рејтинг... Искрено се надам да ћемо бити на старту квалификација бољи од Флоре и пласирати се у друго коло, а онда нас чека можда и највећи изазов, двоструки дуел са прошлогодишњим финалистом Лиге Европе, Ајнтрахтом из Франфурта. Сама та чињеница већ данима нас наводи на размишљања не само о нашем наступу на европској сцени на којој желимо што дуже да се задржимо и, посебно и  обавези коју ће Раднички имати да српски фудбал на најбољи могући начин репрезентује у међународним оквирима. 

У Талин преко Франкфурта

На први меч, који се игра 11.јула у Талину, главном граду Раднички креће у уторак поподне. Одлазис е тога дана у Београд, где ће се прспавати, а у среду ујутру (око шпест сати) екипа ће са Аеродрома Никола Тесла кренути за Франкфурт, одакле око 10,30 наставља лет за Талин и где стиже око 12 часова.

Повратак из Талина је у петак у поподневним сатима, такође преко Франкфурта у Београд и потом у Ниш.


Инфраструктура много боља

 

-Нећемо се обрукати у дочеку фудбалера и осталих у експедицији нашег првог ривала из Талина, који буду дошли у Ниш на реванш. Уређујемо, то је познато терен, постављамо нову траву и заједно са градским руководством Ниша после четири деценије играња по лошем терену доводимо у ред свлачионице, судијске и просторије делегата, као и прес центра који ће бити на много бољем и виши нивоу, јер до сада нису постојали прави услови. Средићемо на „западу“стадиона и ВИП ложу и простор за рад новинара и тв екипа и уложићемо велика средства за то, без обзира што нам крајем ове године, у децембруи на завршетку јесење сезоне, следи рушење комплетне западне трибине Чаира и од пролећа изградње потпуно новог дела овог стадиона, рекао нам је Ивица Тончев.

КОМЕНТАРИ 6

Сва поља су обавезна.

Rade Bakić

Vidim spominjes mlade. A Ristic i Krstic? Oni su ti vec u prvom timu koliko znam a ovde ih ne spominjes. Krstic ti bio jedini reprezentativac iz nasih krajeva. Ristic iz vranje odlican. Mladi kolko znam nemaju jos ni po 20 godine. Ili je ovo jos jedna prica za malu decu. Za novinari i siroke narodne mase. Skupljas si poeni na racun jadne dece. Pogorovo Krstica. Ajd ce vidimo. Zivi bili pa videli.

Dragan Milošević

Marketing može da bude mnogo bolji.

meraklija bulevar 77

Klub postoji(i opstaje)zbog navijača,tj trebalo bi da je tako,pa u vezi toga je neophodno vratiti navijace Radničkog na stadion(a siguran sam da nas ima za bar dva puna Čaira).Ako rukovodstvo kluba ne zna kako,sigurno postoje neki ljudi,ili službe,agencije,koje se bave tim problemom.To ne bi ni trebalo da je problem,jer ja prvi ne znam zasto Čair nije bio pun prosle sezone,bili smo drugi na tabeli,izuzetan uspeh,ali ako je već tako,mora se to promeniti...NAPRED REAL !!!!!

Rade

Meraklija bulevar 77 evo ja kao stariji meraklija cu ti kazem zasto. Ne postuju tradiciju. Mi li u Nis nemamo bar 2 igraca koja su dobra. Sta je sa Acu kapitena? Ne postuju nas da bi mi postovali njih. Navijaci bi dolazili da ima postovanja. Ne dolaze zbog uprave i nepostovanja. Rugaju nam se.

Radovan Petrovič

Rade Bakic kako skuplja poene kad je Krstića tek priključio prvom timu i to naknadno lex specijalis. Ristić Vranjanac je dobar a za Krstića grešiš da je bio prvi ili jedini reprenzetativac. Na kraju uvidom u TM sve se vidi Mrkić i Leka bili pre , pa Lazar Randjelovic pa čini mi se i Ilić jer su blizi generacijski njih dvojica Ćak po TM i nema podataka da je bio u repki. Mozda gresim ali gledam TM i arhivu FSS U svakom slučaju tu su svi pa neka se dokazu jer projekat je dobar . Neka iz omladinske skole imamo po 3 igrača u prvom timu to bi bilo bum , jer i jaci klubovi otprilike time se zadovoljavaju Skola ima kapaciteta za toliko ukoliko nam decu ne odvode skauti i roditelji u prestonicu

Rade

Radovane, ja to i pricam. Za malog Krstica naknadno ga prikljucio. Decu iz skole prikljucuju naknadno i to od toga Niske dece vrlo malo. A ima potencijala. Mnogo. Unuk mi igra pa pratim. Za Krstica znam da je za svoje godiste igrao za sve selekcije mozda se nisam lepo izrazio. Treba deci davati sansu i praviti ekipu za buducnost. Nema postovanja prema skoli fudbala.

резервација карата

резервишите вашу карту!

Пoсетите сајт и резервишите карту за ваш омиљени клуб

Ticketline

званична брошура клуба

преузмите нашу званичну брошуру

Сазнајте информације о клубу!

Брошура

ГЛАВНИ СПОНЗОРИ

МЕДИЈСКИ ПАРТНЕРИ

СУПЕР ЛИГА СРБИЈЕ