Писмо:  [rstr_selector type=“inline“ cyr_caption=“Ћир.“ lat_caption=“Lat.“ ]

Језик: 

Састав Радничког и одрађене припреме „на скенеру“ тренера Сивића

Објављено на: www.mozzartsport.com/

Пише: Душан ЈОЦИЋ

Шеф стручноог штаба Радничког Томислав Сивић дао је опширан интервју за Моцарт спорт уочи почетка нове сезоне.  Интервју преносимо у целости:

Другу полусезону заредом, Радничком се дешава да прве две такмичарске утакмице игра против београдских вечитих ривала. Зимус је Партизан дочекан на Чаиру неколико дана пре гостовања Црвеној звезди у Kупу Србије, а сада ће Нишлије отворити првенство гостовањем на стадиону „Рајко Митић“ и пет дана касније угостити црно-беле. Одмах потом следе први европски изазови, а све то након никад краћих припрема и убрзаног упознавања екипе са захтевима и системом рада новог тренера Томислава Сивића, који је о свим овим темама, утисцима о новој средини после округло месец дана и саставу којим располаже, говорио за Моззарт Спорт.

Иако тренутно има пречих брига, разговор смо почели најактуелнијом темом – ремијем Гзире и Атлетик Ескалдеса (1:1) у првом мечу првог кола квалификација за УЕФА Лигу конференције. Иако су сви у Нишу очекивали репризу окршаја са Малтежанима од пре четири године, иако је тим из Андоре био, по коефицијенту, најслабије рангиран на УЕФА листи од свих учесника овосезонских квалификација, уједно је и дебитант на међународној сцени, по свим статистичким параметрима био је далеко бољи ривал синоћне утакмице и сада је све потпуно отворено пред реванш на његовом терену 14. јула.

“Да употребим чувене фразе да ‘данас сви играју фудбал’ и да ‘не смете никога да отпишете’, али ја сам са репрезентацијом играо против Андоре и они су на мене оставили снажан утисак по питању карактера. Веома су срчани и са те стране неугодни. Гзира их је вероватно мало и потценила, тако да је све могуће у реваншу. Ми, ипак, имамо довољно времена да до 21. јула изанализирамо нашег првог противника у квалификацијама“.

Раднички је, по општем утиску свих чланова екипе, имао сјајне услове на припремама у Словенији. Одирао је пет контролних утакмица, остварио две победе (Радомље 5:3 и Марица Пловдив 6:0), доживео два пораза (Kопер 2:3 и Сласк 1:3) и ремизирао без голова са румунском екипом УТА из Арада, а ево како је то прошло из угла искусног стручњака:

“Све су то биле јаке утакмице, чак ни та Марица није била лака, иако резултат можда то не показује. Пет утакмица ставити у 14 дана је баш захтевно, а између тога треба радити. Било је много посла. Основни задатак је био мало подмладити и убрзати прилично старију екипу, у чему смо, верујем, успели. Имали смо невиђен пех на штоперским позицијама. Отишао је Вујадиновић, Јамкам се теже разболео, а Савић повредио и прескочио добар део рада у Словенији, тек сада се прикључио у пуном ритму, а Толордаву смо довели пре само неколико дана. То је најосетљивији део тима, где се свака грешка види и, нажалост, осетили смо то. Морамо се прилагодити ситуацији и да то што пре решимо, јер за пар дана почиње нам првенство“.

Раднички је овог лета урадио нешто што није уобичајено за прилике у српском фудбалу. Прилично на време је довео велики број појачања и формирао „костур“ екипе за предстојећу сезону. Наравно да су до краја прелазног рока могући и доласци и одласци, али Сивић већ сада у приличној мери има формиран тим.

“Задовољан сам свим појачањима које смо ангажовали. То су све проверени играчи, такав је био и концепт када смо се договарали – да не експериментишемо, него да идемо на сигурно. Од овога што смо до сада довели, Марјановић, Димић, Петров и Грузијац Толордава јесу појачања у правом смислу речи. Дошло је још пар играча који тек треба да ‘надођу’, као што су Мака Гаку, Стајић, мали Ајдар… То је, да тако кажем, категорија интересантних инвестиција за будућност Радничког. Гаку је стигао као леви бек, пробали смо га и као штопера. Врло интересантан момак, у кога треба улагати радом. За пар месеци, када се ‘намести’ биће и те како користан. Стајић је момак који је прошао Звездину школу и репрезентативне категорије. Он је бонус играч, то му је плус, али дошао је из Графичара и треба бити објективан, постоји велика разлика између два ранга такмичења. Ајдар нам је тек стигао, види се да је реч о изразито талентованом, али једнако изразито младом момку. То такође није прича за сутра, него за прекосутра“.

ЕНИГМА НА ЛЕВОМ БЕKУ

Ако кренемо по линијама у тиму, двојица голмана Дујмовић и Дробњак имали су једнаку минутажу. Постоји ли дилема ко је број један?

“Па, постоји! Ја знам да је Дујмовић имао сјајне партије пролетос, но сада је имао пар киксева. Дробњак се наметнуо. Ту су негде… До недеље ће то остати дилема. Опет, Звезда је специфична утакмица, то треба имати у виду код избора“.

О штоперској линији је доста тога већ речено, али у дефанзиви Сивић, чини се, тренутно има највише брига.

“Позиција левог бека ми је проблематична. Да вам искрено кажем, нисам сасвим задовољан ниједним решењем. На десном је Аксентијевић неприкосновен, нити има претерано јаку конкуренцију. На левом сам сада пробао и са Млађовићем, који је ту играо пролетос, али је из Металца доведен као штопер, где је и коришћен на мечевима у Словенији…“

У везном реду, Марјановић је већ почео да „газдује“ на терену. Свака акција полази од њега, сваки прекид је његов. Са њим, Пејовићем и Арсићем, Раднички нимало не оскудева у креативности на средини терена. Занимљиво је да је Мићибући у неким периодима, макар по положају на терену, коришћен у дефанзивнијој улози него што је то био случај током прошле сезоне.

“У везном реду имамо слатке муке. Имамо ту још и Димића, који може да игра на све четири позиције горе. Арсић мора да прескочи старт сезоне због црвеног картона с краја претходне, али са свим побројаним играчима, мислим да имамо квалитет на средини терена који нас чини спокојним за домаће првенство“.

Kада су у питању бочни и централни нападачи, Сивић се посебно задржао код два имена, играча који због своје младости спадају у категорију бонуса.

“Стефан Митровић је, да не кажем пола тима, али играч који прави озбиљну разлику. И тако ће бити док год је ту са нама. Са њим много добијамо на брзини, а конкуренција на крилима је такође жестока, јер имамо Томића, Јовановића, Димића… Петров је значајно појачање, али хоћу да нагласим за Николу Штулића. Оно што сам рекао за момке који су инвестиција за будућност и које ћемо да чекамо, е, Штулића смо, мислим, дочекали. Он је на овим припремама ‘надошао’ и да играмо неку другу утакмицу, а не на Маракани, он би сигурно био стартер. Али, пошто је ово утакмица простора, где нам треба брза транзиција, можда направим другачију комбинацију. Иначе, Штула је радио одлично, гол га је кренуо, вратио је самопоуздање… Надаваће се он голова“, поручио је тренер са дубоким трагом у мађарском фудбалу, уз подсећање на два изузетно важна адута, на која ће морати још неко време да се причека.

“Мислим да никоме ко је иоле упућен у фудбалска збивања не треба да објашњавам колико су Базиле Јамкам и Миљан Шкрбић битни за нашу екипу. Тренутно их имам, а заправо немам! Шкрбић тренира индивидуално у Новом Саду после опоравка од тешке повреде и његов повратак се очекује у августу. А Јамкам, после свега што га је снашло (оболео од маларије, прим. аут.), биће ван терена још најмање месец дана, и то у најбољем случају“

ТРАУМЕ СА МАРАKАНЕ

Раднички је претходних година редовна „муштерија“ Црвене звезде, уз јако лош учинак у међусобним дуелима – 17 пораза и два ремија на последњих 19 такмичарских утакмица, али ништа боље није прошао ни Томислав Сивић по повратку у српски клупски фудбал, који је пролетос са Новим Пазаром, на два меча на Маракани, примио укупно 13 голова!

“Носим благе трауме са Маракане, да се не лажемо. Имамо то што имамо и идемо да играмо. Ми треба ове две утакмице да искористимо као припреме за Европу, да ове четири недеље, које смо имали, продужимо на шест. Наравно, да се представимо у најбољем светлу. Да потврдимо да смо урадили добре припреме, да презентујемо другачији, лепши фудбал, који ћемо играти. Захтевнији, са више трчања, нападачки. Тактички је то врло јасна утакмица. Знамо који ће нам простор Звезда оставити. Брзе играче имамо, идеју имамо. Али, пита се и противник, а не само ми“.

На крају, логично питање за распоред какав Нишлије чека на старту сезоне: има ли екипа снаге и припрема ли се већ сада психолошки да не потоне уколико треће коло суперлиге дочека без бодова на свом салду?

“Распоред на почетку је много тежак и то је нешто ужасно што је могло да нас задеси. Нису то само Звезда и Партизан, ту су одмах и европске утакмице под императивом, прво две, па, надамо се, одмах још две. Путовања, па опет тешке утакмице у домаћем првенству… Нико нам неће замерити прва два кола, али морамо се подићи после тога. Много причамо, има ту искусних играча који треба да понесу терет, заједно са мном и да се спремимо да из свега изађемо још јачи“, закључио је у разговору за Моззарт Спорт Томислав Сивић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *