Писмо:  [rstr_selector type=“inline“ cyr_caption=“Ћир.“ lat_caption=“Lat.“ ]

Језик: 

Сивић: На Маракану без беле заставе

У првом колу Моцарт бет Суперлиге Србије, фудбалери Радничког у недељу од 20 часова гостују актуелном шампиону Србије Црвеној звезди.

Овогодишње првенство са собом доноси огроман улог. Директан пласман за првака у групну фазу Лиге шампиона у сезони 2023/24. Вицешампион ће у друго коло квалификација за Лигу шампиона. Трећепласирани ће у треће коло квалификација за Лигу конференције, а четвртопласирани у друго. Поред њих, победник Купа Србије ће имати директан пласман у плеј-оф Лиге Европе, што значи и сигурно место у групној фази Лиге конференција у случају неуспеха. Уколико победник Купа Србије буде једна од две првопласиране екипе на табели, онда се све помера за једно место, па ће трећепласирани имати загарантовану јесен у Европи, а петопласирани ће у квалификације за Лигу конференције.

Због тога су се све екипе значајно појачале и свако има своју рачуницу. Раднички жели да поново буде међу екипама које ће се борити за Европу.

Шеф стручног штаба Нишлија Томислав Сивић препустио је Звезди улогу фаворита на премијери Суперлиге, али је истакао да његов тим у Београд неће ићи са “белом заставом”.

Пред нама је најтеже могуће гостовање у нашој лиги. И Раднички, а и ја смо осетили горак укус Маракане. Знамо колико тамо може да буде непријатно, али свака утакмица је нова шанса да поправимо утисак. Да се представимо у добром светлу, да покажемо да смо на припремама обавили квалитетан посао. Резултат је у другом плану, у смислу да немамо императив. Ако се сећате, Звезда је прошле године кикснула у првом колу против Војводине и имала је одређене проблеме због тога. Сада ће сигурно дати све од себе да јој се то поново не догоди, али ми ћемо дати наш максимум да им се то догоди. Они су изузетно снажан тим, освајачи су дупле круне, али ми ћемо пробати да играмо нашу игру, да изађемо високо, па на крају нека буде шта буде. Ми тамо не можемо пуно тога да изгубимо, а можемо много да добијемо. Неће бити никаква катастрофа за нас уколико не забележимо победу. Пратили смо припремне утакмице Црвене звезде, они су фаворити, али ми имамо своју визију и пробаћемо да из тога профитирамо колико год је то могуће– рекао је Сивић.

Раднички се пред почетак сезоне суочава са кадровским проблемима, посебно у последњој линији тима.

Имамо доста потешкоћа у дефанзивном делу екипе. У процесу смо решавања тога и верујем да ћемо ускоро имати још новајлија. Грузијац Толордава је стигао пре неколико дана. Он ће бити значајно појачање, али треба му мало времена да се адаптира на нову средину. Он је један штопер, а други ће највероватније бити Млађовић, који је прошле сезоне овде играо левог бека, али је у прошлом клубу био штопер. Савић је повређен, Јамкам се лечи од последица маларије, док је Вујадиновић напустио клуб. Везни ред и напад су посложени и ту немам већих дилема. Арсић ће прескочити прве две утакмице због црвеног картона који је зарадио у последњем колу прошлог првенства. Утакмица и противник одређују ко ће добити предност на одређеној позицији, а ја имам у глави тим који че истрчати на стадион Рајко Митић– јасан је Сивић.

Стратег Нишлија је на крају говорио и о амбицијама у новој сезони.

Играћемо на три фронта и амбиције су нам високе. Желим да честитам претходном стручном штабу на освојеном четвртом месту, то је велики успех и биће тешко поновити га. Ми смо се током припрема мало другачије профилисали, па ћете у новој сезони видети један офанзивни Раднички, који стоји високо и игра агресиван фудбал. Огромна захвалност руководству клуба на максималним условима које су нам омогућили на припремама. Ми смо их искористили на прави начин. Немамо ниједну повреду са припрема. Пажљиво смо мерили минутажу тако да готово сви играчи, изузев оних најмлађих, одиграју око 300 минута на пет утакмица. То значи да је 80 одсто екипе, фудбалским жаргоном, разиграно. Променили смо стил игре. Урадили смо много ствари да изгледамо другачије, концепцијски доводили другачије играче. Биће то захтевнија игра, са више трчања, спринтева… За све то треба времена, кога немамо. Видећемо где ће нас то одвести, али ја верујем да ћемо бити конкурентни. Улог је огроман, све екипе су се појачале, а наш задатак је да до краја будемо у борби за европска места. Распоред нам не иде на руку, после Звезде ћемо бити домаћини Партизану, па следи европска утакмица. Не може теже од тога, али шта је ту је. То ће нам помоћи да очврснемо и да што пре ухватимо добар ритам. Сезона је дуга, треба и стрпљења, али ми смо овде сви оптимисти и спремни смо да радимо добре ствари за Раднички– завршио је Сивић.

Главни судија утакмице између Црвене звезде  и Радничког биће Милан Митић, док ће у ВАР соби бити Лазар Лукић.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *