Писмо:  [rstr_selector type=“inline“ cyr_caption=“Ћир.“ lat_caption=“Lat.“ ]

Језик: 

Саопштење

Фудбалски клуб Раднички јуче је ремизирао са Војводином без голова у гостима и у последња три кола Суперлиге Србије наставиће своју часну борбу за опстанак у елитном рангу.

Нишки тим и четврти меч заредом није примио гол, уписао је трећи реми у том низу, а веома занимљиво је да од екипа које се боре за опстанак, изгледа само Раднички може да игра нерешено. Сви остали побеђују, одједном су у ушли у “велике форме” и ређају тријумфе као на траци.

Раднички се од почетка сезоне бори и против ривала, као и против тенденциозних судија и оних којих их делегирају да делују као „казнене експедиције“. Упркос томе до сада ниједном није реаговао, али пошто се исте ситуације понављају из меча у меч, одлучили смо да реагујемо после сусрета у Новом Саду. Морамо подићи глас, због начина на који судије и они који их делегирају одлучују о исходу овог првенства и то увек на штету Радничког. Свима је јасно да овде нису чиста у питању посла и зато подржавамо председника Србије Александра Вучића у најављеној борби против “фудбалске мафије“. Одговорни морају да буду кажњени за тренутно стање у српском фудбалу. У борби против „фудбалске мафије” не треба изузети ни судије, који не раде професионално свој посао и зато морају да сносе и одговорност за то.

Раднички је меч у Новом Саду завршио са десеторицом играча због два жута картона Ђуричина.  Суђење у овом мечу имало је за циљ да нас онемогући у покушају да забележимо тријумф, али и да нас унапред ослаби пред наредне утакмице. Други жути картон Ђуричин  је добио због наводног симулирања пенала, иако је очигледно да такве намере није било, већ се саплео и пао након једног дуела са противничким играчем у казненом простору. Пре тога судија Павле Томић није досудио пенал за Раднички после прекршаја над Пантелићем, а у финишу је искључио и тренера Станковића и тако додатно ослабио ионако десетковани састав пред можда и кључни меч сезоне у недељу против Рада. Подсећамо да нам је Томић судио и у поразу од Новог Пазара, а да смо у том дуелу скоро пола сата играли са играчем мање због директног црвеног картона, а имали смо још и три жута картона. Затрпавање картонима, прекиди напада и недосуђени пенали постали су уобичајне судске одлуке када игра Раднички.

Сличних  ситуација на штету Радничког било је на готово свакој утакмици у актуелној сезони. Очигледна је намера неких фудбалских моћника да наш клуб пошаљу у Прву лигу Србије и у том пројекту не презају ни од чега.  Раднички ће наставити часно да се бори на терену, а фудбалској јавности је јасно одакле “ветрови дувају” и како је могуће да се поједине екипе са дна табеле преко ноћи претворе у машине за ређање победа.

Фудбалски клуб Раднички тражи од Фудбалског савеза Србије да утврди одговорност и казни оне који су довели српски фудбал у ову ситуацију. Зао и постављамо питање да ли ће неко бити кажњен из Фудбалског савеза Србије и судијске комисије и да ли ће клубови и даље бацати свој новац на унапред припремљене утакмице? Интересује нас и да ли се неко у ФСС уопште бави овим проблемом? Такође, тражимо да ФСС и стручни органи ураде анализу о свакој спорној ситуацији и да то јавно објаве.

Нас не интересује став господина Јокића, који је аналитичар на једној телевизији и не представља званично лице.  А чак смо и са њим имали једну невероватну ситуацију после новембарског меча против Војводине у Нишу. Тада је у понедељак увече на телевизији на којој је ангажован рекао да је Војводина победоносни гол постигла из офсајда, а да за Раднички није досуђен чист пенал. Само дан касније је на истој тој телевизији демантовао сам себе. Рекао је да пенала није било, а офсајд није ни помињао.  На позив из нашег клуба да објасни о чему се ради и откуд та изненадна промена става, казао је да му је речено да га промени.

Раднички жели да се обелодани и по ком критеријуму се делегирају судије у нашој лиги и како је могуће да исти арбитар једном клубу суди две узастопне утакмице на домаћем терену? Ко анализира утакмице у Фудбалском савезу Србије и коме се предају извештаји? Да ли то ради само председник судијске комисије Караџић или још неко?

Сав фокус клуба је на утакмици против Рада и позивамо на време све факторе који одлучују у Суперлиги да нам омогуће равноправан третман на нашем стадиону. Уколико тога нема а одговорни за прављење „казнених судијских експедиција“ које креирају табелу Суперлиге, не буду адекватно кажњени, поставља се питање сврсиходности играња фудбала у Србији.

Раднички свакако размишља да ли ће играти и даље у овом првенству, ако судије као што су Томић и председник комисије Караџић, који је већину њих делегирао, и даље не буду кажњени. Због свега овог нашем фудбалу су што пре неопходни избори у Фудбалском савезу Србије и хитно увођење ВАР система, како би се дошло до регуларности и како би се смањио утицај тенденциозних арбитара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *