Писмо:  [rstr_selector type=“inline“ cyr_caption=“Ћир.“ lat_caption=“Lat.“ ]

Језик: 

Кадети у елити и следеће сезоне

Кадетска селекција ФК Раднички, играчи рођени 2004. и 2005. године, обезбедили су својим резултатима надметање у најквалитетнијој, Кадетској лиги Србије и наредне сезоне. Играчи тренера Саше Живадиновића налазе се у одличној форми пред крај првенства, а мирној завршници шампионата допринела је феноменална серија од пет узастопних победа у лиги. „Падали“ су редом Напредак, ТСЦ, Аполон 04, Интернационал, Реал Ниш.

Екипи која је у након првих 22 кола освојила тек 18 бодова, додатни елан након зимске паузе унео је тренер Живадиновић, а рад на тренинзима и приступ игри убрзо је награђен резултатима:

-Покушавам да са клупе пренесем играчима енергију и пробудим у њима жељу за победом у сваком дуелу. Они су то на прави начин осетили и испратили, те ова серија резултата није случајност. Све ово је плод доброг рада на тренинзима и жеље да се покажемо у најбољем светлу на сваком мечу. Без дисциплине и показане озбиљности играча, ми не бисмо могли да остваримо свој циљ и постигнемо ове резултате. Озбиљно сам простудирао сваког од противника пре утакмице, указивао својим играчима од кога вреба потенцијална опасност, али и које су слабе тачке тих тимова. Успели смо да наметнемо свој ритам и стил, а сматрам да су кључни фактори били добра атмосфера у екипи и добра физичка припремљеност, на чему смо посебно радили и на чему ћу и даље инсистирати.

Кадети су под тренером Живадиновићем деловали компактно и уиграно:

-Изузетно сам задовољан реакцијом своје екипе на све задатке које сам пред њих поставио. Колектив и тимски дух су били пресудни за стваривање ових резултата, а за нијансу више су им допринели голман и капитен Димитрије Стевановић, најбољи стрелац екипе Лука Бургић, као и најмлађи у екипи, зимошње појачање Алексеј Ђукановић. Ови момци могу и много више, потребно је да екипа остане на окупу и уз пар појачања нашу игру ћемо довести на још озбиљнији ниво. Уиграност и добро међусобно познавање ће допринети да и свако од њих додатно напредује. Овде има кандидата и за први тим Радничког, чим момци довољно стасају да могу да одговоре играма у Суперлиги Србије. На целом је клубу да их на та места заједно доведемо – закључује тренер Живадиновић

Капитен кадетске селекције, голман Димитрије Стевановић уносио је мир и сигурност у целу екипу својим интервенцијама и комуникацијом са последњом линијом одбране тима током сезоне. Искуство и мирноћу коју овај момак има стиче и тренинзима са првим тимом.

-Пуно ми значи да у овом узрасту паралелно радим и са својим вршњацима, и са првотимцима Радничког. Када тренирате са професионалцима и играчима таквог калибра, брже сазревате, више тога научите и напредујете, што је мени у овом периоду најпотребније. Радим са два врхунска тренера голмана у клубу, Ђокићем у Школи и Кинетом Станковићем у првом тиму. Иако су потпуно различитог приступа и стила тренирања, обојица пуно утичу на мој развој и трудим се да од сваког упијем што више знања и вештина.


-Похвалио бих своју екипу и стручни штаб на челу са тренером Сашом Живадиновићем, остварили смо циљ који смо зимус зацртали и испоштовали смо све договоре са тренинга. Желим да и даље помажем својим вршњацима у млађим категоријама али да се истовремено борим и за место у првом тиму Радничког.

Најбољи стрелац екипе и играч који је добре игре и акције своје екипе претварао у голове је Лука Бургић. Ове сезоне постигао је 14 голова, а од почетка сезоне до сада је и један од појединаца који су највише напредовали.

-Ово је била сезона преокрета и прекратница за све нас, па и мене. Добро смо одиграли финиш сезоне, цео тим је остао на максимуму па су са тим стигли и резултати и моји голови. Брзо смо се уклопили у начин рада тренера Живадиновића и одговорили на његове захтеве, одличан је стручњак и много нам је помогао својим саветима и искуством.

Ове сезоне нас је красила одлична тимска игра и стварно смо на терену „гинули“ један за другог. Моји голови су и дошли као последица таквог приступа и залагања свих на терену – скроман је млади нападач Радничког.

На питање о својој будућности и фудбалским идолима без оклевања одговара.

-Тренутно ми је фокус на личном фудбалском напретку, борим се и учим на сваком тренингу и утакмици. Први тим из ове перспективе делује још увек далеко, али вредно радим да једног дана и то заслужим. Волим гол играче попут Митровића и Левандовског, на кога, кажу, помало и физички подсећам и желим да израстем у једног од таквих.

Директор Омладинске школе Миодраг Мартаћ недавно је преузео ту функцију, а његови први утисци су да је таланата у Нишу одувек било, а да су за врхунске резултате неопходна и боља инфрастуктура:

-По доласку у Раднички гледао сам тренинге и утакмице свих селекција Школе као и првог тима. Приступ тренинзима, који су садржајни и високог ритма, и агресију коју сам видео код кадета уверили су ме да су на правом путу и да опстанак у лиги неће бити доведен у питање. Таленат је овде неспоран, од најмлађих, „цицибана“ па све до генерација које стасавају за први тим видим бисере који могу да наследе садашње првотимце.

Мартаћ је говорио и о приоритетима у наредном периоду:

-Што се генерације кадета тиче, приоритет је да екипа остане на окупу јер и наредне сезоне могу играти заједно, а свима би им значио останак у познатој средини у којој најбрже напредују. Следи и прелазни рок, гледаћемо да све генерације појачамо талентима из Ниша и Југоисточне Србије, а подићи ћемо и ниво стручног рада.

Радује ме што се ради на побољшању услова за тренинг, јер то кључни предуслов да све талентоване генерације достигну свој потенцијал, надам се да ће овај комплекс, који је некада био јако запуштен, у новој сезони бити у сасвим новом руху а да ће млађе селекције лакше долазити и одлазити са тренинга из нових свлачионица које Клуб тренутно адаптира.

Кадетима предстоји још једна утакмица у текућем првенству коју ће одиграти у суботу, 29. маја на терену ФК Цар Константин, а онда следе пауза и припреме за наредну сезону.

Лука Бургић, најбољи стрелац екипе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *