ING Software
ING Software

Клуб

dfltweb1.onamae.com – このドメインはお名前.comで取得されています。

このドメインは、お名前.comで取得されています。

Највећи спортски бренд града Ниша и југоисточне Србије.

Традиција дуга преко 90 година.

Основан 24. априла 1923. године.

Полуфиналиста купа УЕФА 1981/1982.

Стадион

Стари стадион Чаир

Као атрактиван ривал, ФК Раднички је од почетка ’50-их редовно био домаћин у пријатељским утакмицама екипама из иностранства. У Нишу су гостовали Макаби, Грац, АСК Клагенфурт, а поводом отварања стадиона Чаир, 28.септембра 1955. године уприличен је меч са екипом Ираклиса. Званично је пуштен у функцију 1963. године на месту где је некада било тркалиште, тада на периферији града. Градски стадион Чаир у Нишу је део великог комплекса спортског центра Чаир, налази се у парку Чаир и састоји се од централног терена и два помоћна терена.

Стари стадион ЧаирУлазак Радничког у прву савезну лигу изазвао је “гушење” публике на Чаиру

Централни терен је димензија 105м x 70м са атлетском тартан стазом укупне дужине 400м. Док је стари стадион био у функцији имао је 20,000 стајаћих места, касније је 2006. године постављено 3,000 столица за седење на западној трибини. Комплекс терена поседује и два помоћна терена поред стадиона један је са природном а други терен са вештачком травом.

Стари стадион ЧаирСтари стадион Чаир

Дужи временски период свлачионице за фудбалере су биле испод источне трибине стадиона, али пробојем Радничког у Европу почетком осамдесетих година прошлог века, стадион је доживео прве веће реконструкције. Онда је покривена западна трибина, направљене ложе на западу, инсталиран модеран у то време разглас на западу од стране тадашњег гиганта ЕИ Ниш, МИН Ниш је урадио четири рефлектора који су и данас у функцији, а свлачионице и омладинска школа су испод јужне трибине. Почетком осамдесетих градски стадион Чаир у Нишу је био модеран стадион на ком су се играле утакмице купа УЕФА.

Од тог старог стадиона који је последњих година тотално био руиниран и представљао ругло града, треба да никне велелепно здање новог стадиона који је пројектовао “Ниш Пројект” који ће представљати један од најмодернијих стадиона у земљи. Стари стадион је срушен почетком 2011. године, и многе Нишлије са сетом су гледале како под налетом багера падају трибине фудбалске позорнице која је угостила многа европска клупска имена. Стари Чаир одлази у историју и не смемо да дозволимо да се заборави шта се ту све десило и колико је среће и радости Раднички донео Нишлијама на старом Чаиру пуних 48 година.

Нови стадион Чаир представља будућност за град, за Раднички, за нове генерације навијача и љубитеља фудбала у Нишу, али треба чувати успомену на оно што је било и писати нове странице историје.

 стадион Чаир

stadion1

У Спортском центру Чаир, после припремних и земљаних радова, започета је изградња бетонских стубова и конструкције источне, јужне и северне трибине. Тако ће бити постављен скелет за три трибине стадиона Чаир како би даље били настављени грађевински радови на изградњи.

Реконструкција стадиона ”Чаир” започета је радовима на источној трибини која није у функцији последњих 15 година. Главним пројектом предвиђена је реконструкција трибине на источној страни за 6,966 гледалаца. После источне следи реконструкција јужне и северне трибине које ће моћи да приме 9037 гледалаца, док ће западна трибина после радова бити отворена за 2154 навијача.

За реконструкцију стадиона “Чаир” издвојено је 925 милиона динара. Реконструисани стадион моћи ће да прими 18151 гледаоца уз додатне ВИП ложе са 120 места као и ложу за медије са 50 места.

Нишки стадион изграђен је 1963. године и у тај објекат није улагано последњих 30 година. После реконструкције нишки стадион добиће сасвим нови изглед и биће реконструисан по стандардима ФИФА.

Код улаза за гледаоце предвиђени су аутомати са електронским читачима карата а максимално време изласка гледалаца је 8 минута, док су препоруке ФИФА 10 минута. За све спортске манифестације на стадиону сваки гледалац мора имати своје седиште које је нумерисано а распоред седишта на трибинама задовољава стандарде ФИФА.

Према стандардима ФИФА простор за играче, службена лица и медије биће на истој страни и зато источна трибина као новоизграђена која то омогућује постаје примарна. У новом простору биће смештене свлачионице за оба тима и судије, амбуланте, ВИП ложа са посебним улазом и лифтом, просторије за новинаре и прес сала, кафе ресторан, просторија за антидопинг контролу, сала за режију и ТВ преносе, као и посебан простор за репортажна кола.

Како то налажу прописи ФИФА, фудбалери ће аутобусима улазити у простор унутар источне трибине, тако да неће бити могућности да играчи имају физички контакт са навијачима. Такође, посебан паркинг унутар трибина планиран је и за возила судија и делегата. ВИП званице ће имати свој подземни паркинг, што омогућава посету и највиших државних званица и гостију.

За играче и службена лица предвиђен је посебан пешачки и улаз за 2 аутобуса за играче. Са паркинг простора улази се у заједнички простор, микс зону, који је повезан са изласком на терен и салом за конференције за новинаре. За играче су предвиђене две исте свлачионице за домаћу и гостујућу екипу. Простор за антидопинг контролу састоји се од 2 просторије са засебним санитарним блоком. Простор за пружање прве помоћи директно је повезан са микс зоном, односно тереном и паркингом са возилом прве помоћи.

За представнике медија предвиђен је посебан улаз са пријемним одељењем где се обавља акредитација свих представника. Медијски блок има сопствени санитарни блок. Из улазног простора прилази се сали за прес конференције која је повезана са микс зоном због интервјуисања такмичара пре и после утакмице. Прес сала може се користити и ван времена одигравања утакмица и такмичења. За новинаре је предвиђена и посебна просторија за рад и слање извештаја са великим бројем телекомуникацијских веза. За фотографе је предвиђена посебна просторија са касетама за смештај и чување опреме. Пројекат предвиђа и место за репортажна кола за ТВ преносе са просторијом за режију. У склопу овог простора налазиће се и кабина за управљање семафором и разгласом и кабине за коментаторе.

После изградње отворених базена и реконструкције хале ”Чаир” као и потпуном реконструкцијом стадиона у ”Чаиру”, Ниш ће добити јединствени спортски комплекс. Изградњом свих ових објеката Ниш ће обновити и завршити изградњу комплетне спортске инфраструктуре.

“”””