Омладинска школа фудбала
„Иван Крстић Бели“

Важан сегмент клуба је и његова омладинска школа, која је основана 1963. године и кроз коју су прошли многи играчи Радничког. Школа је добила име по бившем фудбалеру Радничког Ивану Крстићу, играчу пониклом управо у омладинској школи Радничког. Као јако млад играч, Крстић је доспео у први тим и постао капитен. На прагу велике фудбалске каријере, трагично је изгубио живот од удара грома током тренинга на помоћном терену у Чаиру. У знак сећања, фудбалска школа од 2005. године носи његово име.

Историја

Током 1963. године, годину дана након уласка Радничког у Југословенску прву лигу, клуб је формирао сопствену школу фудбала на иницијативу Тихомира Петровића. Из девет основних школа изабрано је 48 дечака који су почели да уче основе фудбала у Радничком. Био је то почетак светле традиције фудбалске школе Радничког, која ће временом постати прави расадник талената, стварајући многа фудбалска имена која ће проширити глас о нишком, југословенском и српском фудбалу. Први већи успех постигнут је 1966. године, када је освојен велики турнир у Немачкој, 1969. године уследило је освајање турнира у Паризу, победом над италијанским тимом Каљари. Успеси су се низали, а један од врхунаца била је победа на међународном турниру који је одигран 1984. године и на којем су учествовале бројне врхунске домаће и међународне омладинске екипе (Ференцварош, Осасуна, Аугсбург, Модена… а од домаћих Војводина, Црвена звезда, Хајдук, Партизан…). Током турнира, омладинце Радничког водио је Милорад Јанковић, бивши играч клуба, којег је Фудбалски савез Југославије наградио као најбољег тренера.

Година 1991. остаће упамћена по највећем успеху Омладинске школе Радничког. Први пут су омладинци, предвођени тренером Владиславом Николићем, освојили првенство Југославије, након што су савладали сарајевски Жељезничар (1: 0 код куће голом Дејана Петковића). Наредне, 1992. године, Раднички је поново имао шампионску генерацију у једној од категорија. Кадети су били прваци Југославије и поновили су успех постигнут претходне године. Ово је био тријумф омладинске школе, предвоћене Мирославом Глишовићем и тренерима попут Милорада Јанковића, Љубише Рајковића и Миодрага Стефановића. У том периоду млади нишки фудбалери демонстрирали су карактеристичну тактичку спремност и зрелост, као и висок ниво техничке вештине, посебно препознатљиве код играча као што су Драган Стојковић, а касније Дејан Петковић, Дејан Димитријевић… Кадетска селекција Радничког била је вице-шампион државе 1998. године. Последњи већи успех школе фудбала Радничког био је 2000. године, када су кадети Радничког, предвођени тренером Александром Јовановским освојили првенство Србије. У финалу су победили београдску Црвену звезду са 1:0 и тиме се пласирали на завршни турнир за првенство Југославије. На такмичењу за најбоље кадетске екипе у земљи, играчи Радничког остварили су 3. место. Међу играчима ове генерације налазе се и имена попут Саше Стојановића, Ивана Миленковића, Душана Ђокића, Милоша Живковића, Бојана Ђорђевића.

Данас су тренери млађих селекција одговорни за преко 500 младих играча Радничког, а из Школе фудбала сваке године стасавају нови првотимци Радничког и репрезентативци Србије. У првом тиму Радничког данас је тринаест играча који су стасали у Клубу.