Omladinska škola fudbala
„Ivan Krstić Beli“

Važan segment kluba je i njegova omladinska škola, koja je osnovana 1963. godine i kroz koju su prošli mnogi igrači Radničkog. Škola je dobila ime po bivšem fudbaleru Radničkog Ivanu Krstiću, igraču poniklom upravo u omladinskoj školi Radničkog. Kao jako mlad igrač, Krstić je dospeo u prvi tim i postao kapiten. Na pragu velike fudbalske karijere, tragično je izgubio život od udara groma tokom treninga na pomoćnom terenu u Čairu. U znak sećanja, fudbalska škola od 2005. godine nosi njegovo ime.

Istorija

Tokom 1963. godine, godinu dana nakon ulaska Radničkog u Jugoslovensku prvu ligu, klub je formirao sopstvenu školu fudbala na inicijativu Tihomira Petrovića. Iz devet osnovnih škola izabrano je 48 dečaka koji su počeli da uče osnove fudbala u Radničkom. Bio je to početak svetle tradicije fudbalske škole Radničkog, koja će vremenom postati pravi rasadnik talenata, stvarajući mnoga fudbalska imena koja će proširiti glas o niškom, jugoslovenskom i srpskom fudbalu. Prvi veći uspeh postignut je 1966. godine, kada je osvojen veliki turnir u Nemačkoj, 1969. godine usledilo je osvajanje turnira u Parizu, pobedom nad italijanskim timom Kaljari. Uspesi su se nizali, a jedan od vrhunaca bila je pobeda na međunarodnom turniru koji je odigran 1984. godine i na kojem su učestvovale brojne vrhunske domaće i međunarodne omladinske ekipe (Ferencvaroš, Osasuna, Augsburg, Modena… a od domaćih Vojvodina, Crvena zvezda, Hajduk, Partizan…). Tokom turnira, omladince Radničkog vodio je Milorad Janković, bivši igrač kluba, kojeg je Fudbalski savez Jugoslavije nagradio kao najboljeg trenera.

Godina 1991. ostaće upamćena po najvećem uspehu Omladinske škole Radničkog. Prvi put su omladinci, predvođeni trenerom Vladislavom Nikolićem, osvojili prvenstvo Jugoslavije, nakon što su savladali sarajevski Željezničar (1: 0 kod kuće golom Dejana Petkovića). Naredne, 1992. godine, Radnički je ponovo imao šampionsku generaciju u jednoj od kategorija. Kadeti su bili prvaci Jugoslavije i ponovili su uspeh postignut prethodne godine. Ovo je bio trijumf omladinske škole, predvoćene Miroslavom Glišovićem i trenerima poput Milorada Jankovića, Ljubiše Rajkovića i Miodraga Stefanovića. U tom periodu mladi niški fudbaleri demonstrirali su karakterističnu taktičku spremnost i zrelost, kao i visok nivo tehničke veštine, posebno prepoznatljive kod igrača kao što su Dragan Stojković, a kasnije Dejan Petković, Dejan Dimitrijević… Kadetska selekcija Radničkog bila je vice-šampion države 1998. godine. Poslednji veći uspeh škole fudbala Radničkog bio je 2000. godine, kada su kadeti Radničkog, predvođeni trenerom Aleksandrom Jovanovskim osvojili prvenstvo Srbije. U finalu su pobedili beogradsku Crvenu zvezdu sa 1:0 i time se plasirali na završni turnir za prvenstvo Jugoslavije. Na takmičenju za najbolje kadetske ekipe u zemlji, igrači Radničkog ostvarili su 3. mesto. Među igračima ove generacije nalaze se i imena poput Saše Stojanovića, Ivana Milenkovića, Dušana Đokića, Miloša Živkovića, Bojana Đorđevića.

Danas su treneri mlađih selekcija odgovorni za preko 500 mladih igrača Radničkog, a iz Škole fudbala svake godine stasavaju novi prvotimci Radničkog i reprezentativci Srbije. U prvom timu Radničkog danas je trinaest igrača koji su stasali u Klubu.