Писмо:  [rstr_selector type=“inline“ cyr_caption=“Ћир.“ lat_caption=“Lat.“ ]

Језик: 

Сивић: Спремамо модеран фудбал и јак Раднички

После седам дана боравка на Похорју у Словенији, а пре тога и десет напорних дана у раду на свом Чаиру, Раднички из Ниша већ добија нову форму. То је рекао нови шеф стручног штаба Томислав Сивић, који са својом екипом  бруси форму за изазове у новом шампионату Супер лиге Србије, али и на европској фудбалској сцени, с обзиром да екипу са Чаира чекају обавезе и у квалификацијама за УЕФА Лигу конференција.

Као што је познато уместо шест недеља, колико би по свим мерилима и критеријумима требало да буду припреме за напорну сезону која следи, по скраћеном систему све морамо да урадимо за четири седмице. Није ни мало лако у једном врло напорном темпу, где практично не постоји дан одмора, нема дела дана у којем се нешто не ради, све постићи, али мора се и спремни смо. Сви фудбалери, што ме испуњава посебним и великим задовољством, са сто одсто прихватили су нови начин рада, мотивисни су, види се по ниховом приступу тренинзима и на прве две припремне утакмице, са доста лакоће испуњавају сваку обавезу, расположење је на једном веома високом нивоу, и за сада немамо баш никакве проблеме на том плану.

Да припреме теку максимално по плану, не крије Сивић, и додаје да очекује праве и најбоље резултате:

Ја сам, без обзира што сам са екипом тек нешто више од петнаестак дана, презадовољан. У Нишу смо урадили апослутно све што је планирано, а на Похорју наставили да реализујемо план припрема и све иде по плану и максимално се остварује. Играчи који су били у Рандичком претходног пролећа дочекали су и мене и мој стручни штаб, али и појачања која су заиста вредна, на најбољи начин и рекао бих раширених руку, тако да смо, а то ипак сваког тренера испуњава посебним задовољством, већ успели да променимо атмосферу што је и те како важно. Оно што можда треба узети као проблем свакако је тренутни суфицит који имамо када је реч о штоперима у екипи. Познато је да је отишао Вујадиновић, а Савић и Јамкам су због повреде и болести тренутно ван екипе. Надамо се да ће се и они опоравити и брзо конкурисати за наш најбољи састав, али и да ћемо успети до почетка шампионата и обавеза на интернационалној сцени да ангажујемо бар једног искусног фудбалера за ову позицију. Уместо одсутних на мечевима са Копром и Радомљем у ватру смо гурнули младог Јовичића, али и Млађовића на позицијама задње одбрамбене линије и они су одлично, без обзира што су привремена решења, снашли на позицијама штопера. Никако не треба заборавити да ми за одбрану имамо такве фудбалере какви су Аксентијевић, голмани Дујмовић и Дробњак, новајлија из Француске Мака Гаку, Млађовић и други и да ће све ускоро и на наше задовољство и у овој линији фунционисати какосе очекује, најбоље.

Много се очекује од Саше Марјановића, а њега још нема у екипи?

Због лакше повреде наше највеће појачање овог лета Саша Марјановић је још на поштеди, бар када је одигравање утакмица у питању, али ускоро ће и он бити у тиму. Није мало, истичем да смо без тројице буквално стандардних, како рачунамо, без Савића, Јамкама и Марјановића у овом тренутку, али и да нам то не баш много ремети рад.

Остала појачања?

Што се појачања тиче нема много приче. Проверени играчи су дошли на Чаир, и већ и на тренинзима, али и на контролним утакмицама, показују своје велика вредности. И Димић и Сава Петров су квалитетни фудбалери, а када им се у екипи прикључи и Марјановић, верујем да ћемо лако и на веома ефикасан и брз начин постићи оно што желимо – да створимо екипу која од фудбалера који су остали на Чаиру из претходне сезоне и од новајлија, да ћемо играти најмодернији фудбал и бити јака и међу најачим екипама у Суперлиги Србије. Дошао је у Раднички и млади француски фудбалер Мака Гаку и верујемо да ће се брзо, с обзиром на својен квалитете, уклопити у наш начин рада и бити од значаја за наш тим. Наравно, поновићу, чекамо још једно или два појачања за позицију штопера и када то будемо решили све че бити баш како смо замислили. Тренутно су код нас на проби неколицина фудбалера који су до сада играли у одбрамбеној линији, али за сада још није одлучено да ли ће неко од њих остати у нашим редовима, или ћемо се захвалити што су извесно време провели са нама, а пронаћи боља решења.

Сивић је изнео утиске са два контролна меча у Словенији. Раднички је изгубио од Копера са 3:2, па је победио Радомље са 5:3:

На прва два пријатељска меча постигли смо седам голова, што много говори о нашем опредељењу за тај модеран и ефикасан фудбал. Јесте, чињеница је да смо и примили доста голова, али не бринем превише. Порадићемо мало озбиљније са одбраном и биће све у реду, убеђен сам и не сумњам да ћемо отклонити недостатке и мање пропусте. Најважније је, мора се ипак признати, да смо од једног неефикасног тима направили већ прави прототип једне нове машине за голове. Уз наше искусне и проверене фудбалере у везном реду попут Пејовића, Мићибућија, Томића, Арсића, новајлија Димића и Петрова и све друге, прорадили су сви који се нађу у шанси за погодак и у самом нападу. Још увек, међутим, делимо време наступа, како би сви на овим припремним сусретима добили довољну минутажу и показали колико вреде. Зато ћемо, пошто су, да наведем пример, за шпиц нашег екипе сви добити шансу да се покажу и докажу, и млади Митровић, и Штулић, али и Шкрбић који се намеће после доста дуге паузе, као и сви остали, наставити да их уигравамо како би били још убојитији.

Шта сте видели на првим контролним утакмицама?

Тренутно играмо, односно одиграли смо контролне мечеве са јаким екипама, које би нам можда одговорале у каснијем делу и завршници припрема, али тако је испало. Копер и Радомље су два одлична словеначка клуба и тима, јака, уиграна и са изузетним резултатима у претходној сезони, али и са амбицијама у наредној. Ми смо, на другој страни у почетној фази уигравања екипа, проверавамо све снаге, али и тако одиграли смо веома добро. Чекају нас у наредних седам дана мечеви са бугарском Марицом, са Ута Арадом из Румуније и на крају са пољским Вроцлавом. Не сумњам да ћемо су на Чаир и за старт нове сезоне вратити најбоље припремљени и орни да од самог почетка кренемо успешно.

Како гледате на обавезе које се приближавају, ево крај је јуна?

Знамо шта нас све чека, али и какве су амбиције Радничког и у домаћем првенству и на европској сцени. Зато и оволико вредно и, без обзира што је напорно, квалитетно радимо, зато нам ништа није тешко и у великој мери нам доноси једну позитивну и обећавајућу атмосферу. Наравно, и веру и очекивања да ћемо успети.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *