Писмо:  [rstr_selector type=“inline“ cyr_caption=“Ћир.“ lat_caption=“Lat.“ ]

Језик: 

Преминуо Миодраг Кнежевић Кнез

У Нишу је, у  82.години,  преминуо Миодраг Кнежевић – Кнез, легендарни голман нишког Радничког, репрезентативац и дугогодишњи спортски радник, који је после завршене играчке каријере у клубу са Чаира обављао бројне, најзначајније и најважније функције – био је секретар и генералнин секретар Радничког, директор клуба, а у једном периоду и члан стручног штаба клуба из Ниша као тренер голмана.

Миодраг Кнежевић је рођен 22.августа 1940.године у селу Горњи Супањ, код Александровца (Жупског), а фудбалом је почео да се бави са 14 година у Трстенику. По доласку у Алексинац на школовање, где је 1957.године уписао Учитељску школу, приступио је локалном Напретку. Из алексиначког клуба је након три године, као један од најперспективнијих голмана у овом делу наше земље, прешао у Ниш и на Чаир. Био је један од најбољих голмана у историји Радничког, за који је у периоду од 1960. до 1974.године наступио 595 пута, а пуну деценију био је и капитен нишког клуба.

Једну полусезону провео је у београдском Партизану, за који је чувао мрежу на 14 првенствених и куп утакмица, али се само после шест месеци проведених на некадашњем стадиону ЈНА вратио у Ниш и Раднички.

Два пута је Кнежевић бранио гол А репрезентације Југославије на званичним мечевима најбоље националне селекције наше земље. У дресу са државним грбом био је први голман југословенске репрезентације на утакмицама против Бугарске (у Софији 6.маја 1966.године) и против Албаније (14.маја 1967године). Уписао је један меч за младу, и два за “Б репрезентацију Југославије.

Миодраг Кнежевић био је члан једног од најбољих тимова са Чаира у историји нишког фудбала и Радничког, који је тачно пре шест деценија – у јуна 1962.године у бараж двомечу са скопским Вардаром изборио пласман у Прву савезну лигу.

Памти се и да је Кнежевић, заједно са Љубишом Рајковићем, такође из нишког Радничког, играо против легендараног Пелеа, 1969. године у Крагујевцу, где је славни Бразилац и најбољи фудбалер света свих времена гостовао са својим Сантосом. Кнежевић и Рајковић, били су у дресу крагујевачког Радничког као појачања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *